Liga Perdana Berita

Jude Bellingham sasaran perpindahan Pep Guardiola seterusnya yang sempurna pada musim panas akan datang?

Persembahan individu yang luar biasa hebat sebenarnya berjaya mencuri perhatian daripada Erling Haaland dan Kevin De Bruyne – walaupun yang terakhir dinamakan sebagai Pemain Terbaik dalam kekalahan Borussia Dortmund 2-1 kepada Man City – dalam Liga Juara-Juara pada hari Rabu, dan ini mungkin telah mengesahkan dalam fikiran bola sepak Pep Guardiola yang mendalam serta luas tentang siapa yang akan disasarkan pada jendela perpindahan akan datang.

Kali ini De Bruyne mungkin tidak layak menerima Pemain Terbaik Perlawanan yang dianugerahkan kepadanya oleh UEFA dan ini bukan kerana pemain Belgium itu buruk semata-mata, cuma dia beraksi sedikit di bawah paras tinggi biasanya dalam perlawanan baru-baru ini.

Terlihat juga untuk sebahagian besar perlawanan City bukanlah diri mereka yang sangat cekap biasa manakala Dortmund adalah cemerlang jika dibandingkan. Apa yang jelas muncul sebagai faktor dominan dalam persembahan pasukan Jerman itu ialah Jude Bellingham; pemain tengah England remaja itu berada dalam prestasi cemerlang, mengatasi malah bekas rakan sepasukannya Haaland.

Pemain berusia 19 tahun itu mendesis apabila dia menjaringkan gol Dortmund pada awal separuh masa kedua, yang hanya menceritakan separuh kisah prestasinya di Stadium Etihad yang dikatakan menakutkan, namun dia tidak sedikit pun kagum dengannya sama ada stadium mahupun pasukan saingan. Ketabahannya, dinamik dan berani tanpa rasa takut – kualitinya dipamerkan sepenuhnya untuk dikagumi semua peminat, manakala statistik yang terdiri daripada empat hantaran ke sepertiga akhir, empat pemulihan bola dan tiga duel yang dimenangi adalah demonstrasi yang mempamerkan segala kebolihan yang seseorang pemain tengah patut memperolehi.

Guardiola pastinya menghargai kecemerlangan persembahan Bellingham, dengan cepat memberikan pujian kepada pemain itu semasa sidang akhbar selepas perlawanan.

“Saya kagum tiga musim lalu ketika dia [Bellingham] berusia 17 tahun, dia mampu mengikuti Gundogan atau Kevin [de Bruyne] secara bertahan di dalam poket, dalam peralihan dia pantas.

“Dia pemain yang luar biasa. Saya rasa semua orang tahu, bukan hanya kerana pengurus City memberitahu anda. Semua orang tahu.”

Fokus utama City dalam pasaran perpindahan musim panas ini jelas di bahagian serangan – setelah memenangi perlumbaan untuk menandatangani penyihir penjaring gol Haaland – manakala mereka menyokong pertahanan dengan Manuel Akanji dan Sergio Gomez.

Mereka dijangka melabur di bahagian tengah musim panas depan kerana kontrak semasa Ilkay Gundogan akan tamat pada penghujung musim dan De Bruyne juga tidak semakin muda. Apabila keadaan berjalan, Bellingham boleh menjadi pemain yang ideal. Bekas rakan sepasukan Akanji pastinya nampaknya menganggap perpindahan untuk bekas rakan sepasukannya boleh menjadi satu kemungkinan yang nyata.

“Dia seorang pemain yang hebat,” kata Akanji.

“Dia berusia 19 tahun. Dia membuat langkah besar dari tahun pertama hingga kedua. Dia terus bekerja keras. Saya fikir tahun depan kita akan melihat perpindahan besar daripadanya.”

Kini semuanya terpulang kepada pakar taktik Guardiola untuk merancang langkah seterusnya.