Liga Perdana Berita

Gary Neville menamakan satu kelab yang boleh bersaing untuk merebut gelaran Liga Perdana menentang Manchester City dan Liverpool

Gary Neville berpendapat bahawa Tottenham adalah satu-satunya pasukan yang mampu memberi cabaran kepada Manchester City dan Liverpool untuk merebut kejuaraan Liga Perdana musim ini.

Kedua-dua City dan Liverpool mempunyai cengkaman dalam liga sejak lima tahun lalu, dengan perlumbaan kejuaraan musim lalu akan bertali arus apabila Citizens menghampiri The Reds ke garisan penamat dengan hanya satu mata bersendirian.

Tidak banyak lagi yang dijangkakan untuk kempen akan datang kecuali botol untuk tempat ketiga dan keempat kelihatan lebih sengit memandangkan pembelian yang dilakukan Tottenham, Chelsea dan Arsenal pada musim panas ini.

Neville cenderung kepada Spurs sebagai mereka yang mempunyai peluang untuk mengecewakan City dan Liverpool pada masa ini, tetapi walaupun berfikir begitu, dia masih tidak cukup yakin untuk memberi mereka peluang besar untuk melakukannya.

“Saya rasa Ivan Perisic [adalah pemain yang bagus]. Saya mendapat Tottenham Hotspur menduduki tempat ketiga dalam kepala saya. Kerana Perisic, Yves Bissouma dan Richarlison menambah [campuran] apa yang mereka sudah dapat,” kata bekas kapten Manchester United itu dalam podcast The Overlap.

“Mereka sudah mendapat Harry Kane, Heung-Min Son yang bertaraf dunia. Mereka mempunyai dua pemain kelas dunia di atas, dan mereka kini telah menambahnya dengan Perisic dan Richarlison.

“Saya rasa Tottenham adalah satu-satunya kelab yang boleh mencabar, mereka tidak akan menamatkan saingan di atas Liverpool, tetapi mereka boleh jika Liverpool goyah atau mendapat kecederaan kepada Virgil Van Dijk, maka Tottenham boleh [mencabar]. Mereka adalah satu-satunya kelab yang berpotensi.”

Tottenham telah menggali jauh ke dalam usaha untuk akhirnya menamatkan kemarau trofi mereka, dan dengan pemenang bersiri Antonio Conte yang bertanggungjawab, terdapat kepercayaan sebenar bahawa kelab itu boleh mempunyai musim yang sangat berjaya.

Jamie Carragher, juga bercakap dengan The Overlap, berkongsi pendapat Neville, walaupun dia percaya bahawa penyertaan Tottenham dalam Liga Juara-Juara, yang kelab itu berjuang keras untuk mendapatkan musim lalu, sebenarnya mungkin menjadi penghalang dalam kempen baharu.

“Saya peminat tegar Antonio Conte, dan saya fikir ia adalah cemerlang untuk memilikinya dalam Liga Perdana,” kata legenda Liverpool itu.

“Satu perkara yang saya akan katakan boleh menghalang Tottenham [daripada bermain dengan baik] adalah jika mereka melakukannya dengan baik di Eropah, kerana jika anda melihat rekod Conte walaupun ketika dia di Chelsea, ketika dia tidak mempunyai Eropah dan dia mendapatkan mereka [pemain] untuk latihan seminggu penuh dan cara dia berlatih, anda tahu semua latihan yang sukar.

“Tetapi saya fikir rekodnya jika terdapat banyak perlawanan yang akan datang di Eropah ada lebih banyak kesukaran.”