Liga Perdana Berita

Gerrard mengakui ada banyak lagi dibuktikan di Villa 

Bekas hebat Liverpool, Steven Gerrard, mengakui dia mempunyai banyak perkara yang perlu dibuktikan untuk memperoleh hak mencipta legasi Aston Villa.

Gerrard yang berusia 41 tahun dengan gagah berani membawa Villa ke tempat ke-14 yang boleh dipuji selepas menyandang jawatan bos pada November menjelang perlawanan akhir Liga Perdana Ahad di Manchester City.

Kemenangan seterusnya akan menyaksikan tuan rumah Etihad merangkul kejuaraan keempat dalam lima musim di bawah kendalian Pep Guardiola tetapi kejatuhan akan membuka pintu kepada bekas kelab Gerrard, Liverpool, yang hanya ketinggalan satu mata di belakang dan menjadi tuan rumah kepada Wolves.

Gerrard membuat pemerhatian bahawa City dan Liverpool telah memberi Guardiola dan Jurgen Klopp masa yang mencukupi untuk berjaya dalam usaha mereka, sesuatu yang jelas dia inginkan juga.

Bos Villa itu berkata: “Saya tidak fikir, saya harap. Saya perlu mendapatkan dan menunjukkan bahawa saya berhak mendapat masa dan kesabaran. Dalam masa yang singkat, bahagian pertama tugas adalah untuk mendapatkan pasukan dalam kedudukan selamat dalam liga.

“Saya fikir kami mempunyai tingkap yang sangat positif pada bulan Januari, masa yang sangat sukar untuk mendapatkan sokongan dan tambahan. Kami mempunyai tingkap musim panas yang besar dan pramusim yang besar untuk mencuba dan kembali dengan lebih baik dan lebih kuat tahun depan.

“Saya sangat yakin dan percaya ada cukup di sini dengan sokongan yang betul dan penambahan yang tepat untuk benar-benar bermula tahun depan dan kembali dengan lebih baik.”

Rekod Villa di stadium Etihad adalah konsisten, selepas tewas 10 perlawanan liga terakhir mereka di sana dengan kali terakhir mereka memperoleh mata di sana pada 2007, selain tidak menjaringkan gol di sana selama tujuh tahun.

Gerrard berkata: “Saya tidak fikir sesiapa menganggapnya mudah, mereka berada di puncak liga atas sebab tertentu. Mereka berada di peringkat akhir Liga Juara-Juara atas sebab tertentu.

“Mereka berada di sana secara konsisten. Mereka mempunyai pemain bertaraf dunia dan pengurus terbaik, tetapi terdapat banyak tekanan ke atas mereka pada hujung minggu.

“Kami akan pergi ke sana dengan persediaan terbaik yang kami boleh dan cuba dan buat ia sesukar mungkin. Kenapa? Kerana kami mahu berada di tempat yang lebih baik daripada tempat ke-14 dan kami memerlukan lebih banyak mata.”