Liga Perdana Berita

Roman Abramovich dan kerajaan UK bersetuju untuk meneruskan pengambilalihan Chelsea

Pasir semakin kehabisan dalam jam pasir Roman Abramovich kerana tempoh 19 tahunnya sebagai pemilik Chelsea dijangka berakhir selepas kerajaan UK meluluskan perjanjian untuk meneruskan pengambilalihan £4.25billion Todd Boehly.

Jutawan Rusia-Israel itu nampaknya telah membuat perjanjian dengan kerajaan UK yang akan meneruskan pengambilalihan kelab oleh Todd Boehly dan akhirnya menamatkan pemilikannya terhadap Chelsea.

Abramovich dan pasukan undang-undangnya dilaporkan telah menemui jalan untuk menyelesaikan isu-isu yang menghalang pengambilalihan daripada dimuktamadkan, dengan Agensi Berita PA melaporkan bahawa kedua-dua pihak kini telah mencapai persetujuan mengenai cara pinjaman £1.5 bilionnya akan dikendalikan.

Abramovich telah berulang kali menegaskan bahawa dia tidak mahu pinjaman itu dibayar balik kepadanya, tetapi pegawai Kerajaan nampaknya bimbang bahawa pemain berusia 55 tahun itu akan mengingkari pendiriannya di kemudian hari dan meminta wang itu dibayar balik. Bagaimanapun, pemilik Chelsea yang dibuang negeri, yang telah disetujui oleh kerajaan sebagai tindak balas terhadap pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada Februari, kini telah memberikan jaminan lanjut kepada Downing Street bahawa dia tidak akan kembali untuk mengutip pinjaman itu.

Dilihat oleh banyak pihak sebagai perkembangan penting untuk Chelsea, kebimbangan yang sah adalah bahawa pengambilalihan £4.25bn Todd Boehly akan runtuh sebelum lesen operasi kelab itu tamat pada 31 Mei. Tetapi kini nampaknya tiada apa-apa yang menghalang laluan, kini nampaknya jelas untuk Amerika untuk melengkapkan pembeliannya untuk The Blues kerana Liga Perdana kelihatan bersedia untuk meluluskan perjanjian itu.

Pengasas Eldridge Industries dan pemilik bersama Los Angeles Dodgers Boehly akan menjadi pemilik kawalan sebaik sahaja perjanjian itu dimeterai, dengan ahli perniagaan Amerika itu menjadi yang paling berpengaruh dalam konsortium itu, dengan pengasas bersama Clearlake Capital, Behdad Eghbali dijangka bekerjasama rapat bersamanya dan bermain berperanan aktif dalam membuat keputusan kewangan.

Seiring dengan persefahaman dalam mana-mana pengambilalihan, Liga Perdana mesti memberikan tandatangan terakhir pada konsortium Boehly melalui ujian pemilik dan pengarahnya, sebelum Kerajaan mengeluarkan lesen baharu untuk membolehkan penjualan selesai. Kelulusan kerajaan untuk penjualan itu juga harus memberi lampu hijau untuk rancangan Abramovich agar hasil jualan itu didermakan kepada yayasan amal baharu.

Berita itu boleh difahami sebagai satu kelegaan besar kepada mereka dalam kelab dan khususnya bos Blues Thomas Tuchel yang telah lebih daripada sedikit kecewa dengan ketidakpastian yang disebabkan oleh pengambilalihan. Chelsea tidak dapat membuat sebarang pembelian atau memperbaharui kontrak di bawah lesen terhad, menyebabkan pemain pertahanan utama Antonio Rudiger dan Andreas Christensen tersingkir.

Sifat pengambilalihan yang berterusan telah terbukti menjadi gangguan yang tidak diingini kepada pemain di atas padang dan Tuchel mengakui ia telah menjejaskan prestasi mereka: “Sudah pasti, saya rasa tidak ada gunanya menyembunyikan daripada fakta bahawa ia adalah gangguan,” katanya pada awal Mei. “Ini persoalan tentang tahap mana kita masih boleh hidup walaupun kita terganggu, bimbang atau kurang bernasib baik kerananya.

“Kami satu-satunya kelab pada masa ini yang menderita seperti ini dan mungkin kelab pertama yang pernah melakukan ini. Ia adalah situasi yang unik dan agak mencabar. Sudah tentu, semua orang mahu ia dijelaskan. Ini adalah langkah ke arah yang betul . Kami sudah lama menunggunya kerana kami memerlukan tenaga positif dan suasana kompetitif sebagai sebuah kelab. Itulah sebabnya sangat penting untuk kemajuan.”