Liga Perdana Berita

Alan Shearer menolak alasan Thomas Tuchel untuk keputusan dengan Brighton

Alan Shearer percaya bahawa dakwaan Thomas Tuchel bahawa pemain Chelsea “letih” bukanlah alasan untuk prestasi buruk mereka memandangkan kekuatan skuad yang dimiliki oleh pemain Jerman itu.

Keputusan seri di Brighton pada petang Selasa adalah yang ketujuh Chelsea dalam 13 perlawanan terakhir Liga Perdana mereka, satu larian yang menyaksikan mereka pudar daripada perlumbaan kejuaraan. Tuchel berkata selepas itu bahawa pemainnya memerlukan “beberapa hari cuti” kerana dibiarkan keletihan oleh tempoh yang sibuk.

Bagaimanapun Shearer, memandang ke arah bangku tandang yang mengagumkan di Stadium Amex, percaya bahawa Tuchel tiada tempat untuk mengadu, dan keletihan bukanlah sebab untuk menunjukkan persembahan yang hambar.

“[Saya] tidak menerima itu, saya tidak mengalaminya,” kata Shearer pada DAZN mengenai komen selepas perlawanan Tuchel. “Saya dapati ia adalah masa yang sukar untuk setiap kelab bola sepak di dunia, mereka semua mempunyai keadaan yang sangat sukar, seperti semua orang, bukan hanya bola sepak.

“Tetapi dia mempunyai bangku simpanan malam ini yang bernilai £220 juta. [Mateo] Kovacic, [Kai] Havertz, [Timo] Werner, [Christian] Pulisic.

“[Tuchel] meninggalkan [Mason] Mount keluar pada hari Sabtu, membawa Mount kembali malam ini. Persembahan itu, pastinya ke hadapan, bukanlah persembahan yang letih.

“Prestasi ke hadapan adalah pasukan yang benar-benar bergelut dengan keyakinan dan saya tidak pasti bahawa mereka semua berada di halaman yang sama,” tambahnya. “Itulah sebabnya bagi saya ia adalah persembahan yang buruk.”

Chelsea kini mengekori Manchester City dengan 12 mata setelah bermain lebih satu perlawanan daripada pendahulu Liga Perdana. Mereka hanya memperoleh enam mata daripada lima perlawanan terakhir mereka.

Tuchel juga mesti bersaing dengan kempen yang semakin hampir di Piala Dunia Kelab di Abu Dhabi pada awal Februari, manakala perlawanan pusingan 16 terakhir Liga Juara-Juara menentang Lille dan perlawanan akhir Piala Carabao juga merupakan tarikh dalam kalendar bulan depan.

“Sukar untuk bersikap terlalu keras terhadap pemain kami kerana saya tahu apa yang sedang berlaku,” kata pemain Jerman itu selepas ditahan Brighton.

“Malah dalam reaksi untuk gol anda boleh lihat mereka keletihan. Ia adalah kelegaan. Itulah perasaan saya terhadap pasukan sebentar tadi.”