Liga Perdana Berita

Wayne Rooney menolak dakwaan ‘tiga teratas’ Manchester United Cristiano Ronaldo

Ronaldo menegaskan United tidak sepatutnya berpuas hati dengan sebarang kedudukan di Liga Perdana  di bawah tiga teratas, tetapi bekas rakan sepasukannya mempunyai pandangan berbeza.

Wayne Rooney tidak bersetuju dengan dakwaan Cristiano Ronaldo Manchester United sepatutnya menjadi pasukan tiga teratas – sebaliknya menegaskan mereka sepatutnya menjadi “pasukan teratas”.
Penyerang Portugal itu menjelaskan pandangannya dengan jelas dalam temu bual mendedahkan kepada Sky Sports di mana dia memberikan ulasan kritikal terhadap prestasi United sejak dia kembali ke Old Trafford musim panas lalu.

United adalah haiwan yang sangat berbeza dengan yang ditinggalkan superstar Portugal itu untuk Real Madrid pada 2009, ketika mereka berada di puncak kuasa mereka di bawah Sir Alex Ferguson.

Kini, mereka mendapati diri mereka terkurung dalam pertempuran hanya untuk menamatkan saingan di empat teratas Liga Perdana, dengan Manchester City, Liverpool dan Chelsea jauh di hadapan mereka.

Kami mahu pandangan anda, Reds. Anda boleh menjadi lebih terlibat dengan liputan Man United kami dengan mendaftar. Ini akan membuka kunci pelbagai perkara – termasuk menyertai ulasan dan mengambil bahagian dalam Soal Jawab khas kami, di mana anda boleh bercakap terus dengan wartawan kami tentang perkara yang berlaku di Old Trafford minggu ini dan seterusnya.

Perpindahan Ronaldo telah dijangka oleh ramai pihak untuk menjadi pemangkin kepada United mencabar kejuaraan selepas menduduki tempat kedua di belakang City musim lalu – sebaliknya, ia merupakan kempen yang sangat mengecewakan, dengan pemain berusia 36 tahun itu kurang kagum dengan kedudukan semasa kelab itu.

“Manchester United sepatutnya memenangi liga atau berada di tempat kedua atau ketiga. Saya tidak nampak kedudukan lain untuk Manchester United,” kata Ronaldo.

“Dalam hati saya, saya tidak menerima bahawa mentaliti kami kurang daripada berada dalam tiga teratas Liga Perdana, pada pendapat saya.”

Rooney walaupun mempunyai pendapat yang sedikit berbeza, dengan bekas rakan penyerang Ronaldo menegaskan United tidak sepatutnya berpuas hati di tiga teratas.

“Manchester United perlu menjadi pasukan teratas, bukan tiga teratas, dan saya fikir itu adalah tuntutan yang diberikan oleh peminat kepada anda, tuntutan yang ada pada kelab itu,” kata Rooney.

“Sudah tentu mereka akan melalui tempoh yang sangat sukar pada saat ini, tetapi jangan silap kerana itu adalah kelab yang perlu memenangi kejuaraan.

“Ia mesti memenangi trofi, dan itulah tekanan yang kami terima dengan bermain atau bekerja di Manchester United. Di situlah mereka perlu kembali. Saya pasti mereka cuba melakukan perkara yang betul untuk membawa mereka kembali ke tempat itu.”