Liga Perdana Berita

Pelan tindakan sempurna bos Man Utd baharu Ralf Rangnick untuk membuatkan Marcus Rashford melakukan penembakan dari semua silinder

Pemain Manchester United, Marcus Rashford, nampaknya berada jauh lebih baik di luar padang musim ini, setelah mendapati dirinya tidak selesa terjepit di antara batu dan tempat yang keras di tengah-tengah kecederaan dan perjuangan kelab yang bergolak. Kesemuanya telah menyumbang bukan sedikit untuk melihat kerjayanya tegendala buat masa ini, tetapi harapan nampaknya dekat sekarang apabila pengurus yang telah pun tiba, Ralf Rangnick, telah mengambil alih mengemudi untuk menggantikan Michael Carrick selepas Ole Gunnar Solskjaer dipecatkan.

Pelantikan Rangnick untuk United boleh segera menghentikan kejatuhan Rashford dan mempercepatkan penyerang itu kembali kepada bentuk hebat dulunya. Memadai untuk mengatakan bahawa anak lelaki yang dilahirkan dan dibesarkan di Manchester, dan lebih penting lagi United, telah dengan bangganya menghidupi impian United sejak dia menjaringkan dua gol yang kini menjadi legenda menentang lawan malam Khamis, Arsenal, pada penampilan sulungnya di Liga Perdana, yang melancarkannya ke tumpuan pentas Liga Perdana.

Dua gol Rashford di Old Trafford menentang Gunners pada 2016 dibuat hanya beberapa hari selepas remaja berbakat itu menjaringkan dua gol pada penampilan sulung seniornya dalam kekalahan 5-1 Liga Europa ke atas pasukan Denmark, iaitu Midtjylland, yang segera memperkenalkannya kepada dunia bola sepak.

Melayang keluar dari halangan, Rashford tidak menunjukkan tanda-tanda untuk diperlahankan, dengan penyerang United itu merembat lebih banyak gol sulung untuk kelabnya dalam kedua-dua Piala Liga dan Liga Juara-Juara sebelum panggilan masuk skuad England menyaksikan aksi cemerlang dalam penampilan pertamanya untuk kedua-dua pasukan Bawah-21 dan pihak senior. Persembahan sulung yang menakjubkan terus menggembirakan para penonton.

Jelas tidak ada kelonggaran apabila Rashford meneruskan peningkatan mendadaknya, terutamanya mewujudkan untuk dirinya sendiri peranan penting untuk kedua-dua kelab dan negara pada tahun-tahun selepas itu. Kemudian, secara tiba-tiba, dia terpaksa menekan brek kerana kecederaan bahu yang berterusan menghalang separuh kedua musim lalu yang memerlukan pembedahan, mengakibatkan kecederaan di bahagian tepi menghentikan sementara kariernya.

Dengan permulaan musim semasanya ditangguhkan secara tidak wajar, pemain berusia 24 tahun itu kembali dengan hebat menentang Leicester pada pertengahan Oktober, dan walaupun rembatannya dari bangku simpanan akhirnya menjadi saguhati, ia mencadangkan bahawa penyerang United itu mempunyai keazaman untuk menebus masa yang hilang. Selepas itu, dua lagi gol ditambah dalam lapan penampilan sejak Rashford telah menunjukkan kilauan menjanjikan kepulangan kepada bentuk dirinya dulu yang cemerlang. Walaupun begitu, ia telah menjadi perjuangan setakat ini untuk penyerang dan segala rakan sepasukannya yang lain musim ini di bawah Solskjaer yang dipecat baru-baru ini.

Tidak dapat dielakkan, dengan United mengalami kecederaan dan gagal mencari formula yang tepat sebelum pemergian pengurus dari Norway itu, beberapa pemain telah mendapat perhatian yang tidak diingini di bawah penelitian, dengan Rashford tidak terkecuali.

Bekas Red Devil, Paul Parker, malah baru-baru ini mempersoalkan kemasukan penyerang United itu sejak kembali daripada kecederaan dan menegaskan Rashford nampaknya tidak mahu bekerja secukupnya untuk pasukannya.

“Saya akan bermain Greenwood di hadapan Rashford sepanjang hari,” kata Parker kepada Talk of the Devils. “Saya hanya berfikir mengapa Rashford mendapat begitu banyak masa permainan.

“Anda melihatnya dan tidak ada apa-apa yang keluar darinya secara jujur. Bagaimana Martial mendapat masa permainan di Villarreal, saya benar-benar tidak tahu. Nampaknya pelik.

“Baiklah, jika anda mempunyai permainan yang tidak baik anda mempunyai permainan yang tidak baik. Tetapi apabila anda melihat pemain yang tidak mahu bekerja keras itulah soalan perlu ditanya dan Martial tidak mahu bekerja keras. Rashford tidak nak kerja kuat. Dia tak nak sangat.”

Mudah-mudahan, semua itu akan berubah apabila Ralf Rangnick tiba. Dengan reputasinya sebagai seorang veteran yang tangguh dan berpengalaman, dia tidak akan menerima penumpang mahupun bertolak ansur dengan pemalas, tanpa mengira status mereka sebagai pemain biasa atau selebriti.

Ahli taktik Jerman yang sangat berpengalaman itu – terkenal untuk memberi inspirasi kepada pengurus tertinggi seperti Jurgen Klopp dan Thomas Tuchel – dihormati kerana kaedah gegenpressing modennya, tekanan balas yang sengit dan bola sepak yang menarik, yang merupakan sistem Rashford boleh berkembang maju.

Buat masa ini, lelaki muda itu memerlukan larian yang konsisten dalam pasukan dengan sokongan yang dia perlukan untuk menawan semula keyakinan lama itu. Selain memerlukan bimbingan segera dan berterusan daripada pengurus yang bijak taktikal.

Dan nampaknya United mungkin telah menemui pengurus taktikal yang tepat dalam Ralf Rangnick untuk memberikan Marcus Rashford apa yang dia perlukan.