Liga Perdana Berita

Antara Lionel Messi dan Cristiano Ronaldo, siapa yang mempunyai lebih banyak gol menentang ‘Enam Besar’ Liga Perdana?

Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi telah menjatuhkan hukuman berat kepada semua kelab Liga Perdana selama ini. Dan ini adalah walaupun pemain berbadan kecil Argentina itu tidak pernah bermain di liga utama England.

Ronaldo, sebaliknya, adalah pemenang Liga Perdana tiga kali yang kini menikmati kali keduanya di Old Trafford, secara mendadak mengumumkan kepulangannya pada pembukaan kempen 2021/22 dengan empat gol daripada sembilan perlawanan di liga Inggeris, belum lagi menggira beberapa gol dalam perlawanan Liga Juara-Juara baru-baru ini yang menyelamatkan kelab Manchester United.

Messi dan Ronaldo menentang kelab Inggeris

Selalunya menjadi kelemahan pemain Argentina itu bahawa sesetengah peminat masih meragui bahawa Messi akan dapat memainkan dengan prestasi cemerlang di pantai Inggeris walaupun pemenang 6 kali Ballon d’Or itu telah banyak kali membuktikan dirinya dalam kecemerlangannya mengatasi saingan dari Liga Perdana – menentang persaingan paling sengit yang Liga Perdana tawarkan dalam pertemuan di Liga Juara-Juara dan lain pertemuan di Eropah selama ini.

Walaupun semua orang berhak menyuarakan pendapat mereka, masih terdapat kebenaran yang terpendam dalam data bola sepak sejarah yang boleh diukur dan statistik yang kukuh yang boleh dengan mudah bertentangan dengan anggapan bahawa Messi tidak akan dapat menyinar di bawah keadaan yang lebih fizikal dalam Liga Perdana, tidak seperti musuh ketatnya, Ronaldo.

Walaupun adalah suatu kemustahilan mutlak untuk mencipta semula keseluruhan divisyen dengan mengambil kira kehadiran Messi, mengekstrak maklumat daripada data yang melibatkan Messi dalam perlawanan menentang pasukan Liga Perdana dalam semua dan mana-mana pertandingan lain yang terbang di bawah sepanduk Eropah – sambil juga menunjukkan keputusan Ronaldo menentang pasukan itu. pasukan Liga Perdana yang sama – sudah pasti memadai untuk menyatukan gambaran yang pasti tentang betapa baiknya kedua-dua superstar itu bertanding antara satu sama lain dalam statistik mereka menentang kelab Inggeris.

Ronaldo dan Messi lwn Prem ‘Enam Besar’

Perbandingan antara statistik Messi dan Ronaldo terhadap kelab ‘Big Six’ Liga Perdana Inggeris yang menggerunkan telah dibuat menggunakan data yang dikumpul oleh William Hill sebelum perlawanan Paris Saint-Germain vs Manchester City dan mengemas kini data dengan sewajarnya untuk memasukkan perlawanan Rabu terbaru dalam percubaan untuk memastikan perkara yang terkini.
Premis ini tidak diragukan lagi menarik, dan keputusan berikutnya adalah lebih menarik dalam melihat bagaimana kedua-dua penyerang hebat itu menentang satu sama lain dengan menyemak statistik mereka menentang senjata besar Liga Perdana di bawah:

Rekod menentang kelab ‘enam besar’ Liga Perdana
Permainan: Ronaldo 82-36 Messi
Gol: Ronaldo 29-27 Messi
Bantuan: Ronaldo 10-6 Messi
Penglibatan gol setiap perlawanan: Ronaldo 0.48-0.92 Messi

Rekod menentang Arsenal
Permainan: Ronaldo 15-6 Messi
Gol: Ronaldo 6-9 Messi
Bantuan: Ronaldo 1-1 Messi
Penglibatan gol setiap perlawanan: Ronaldo 0.47-1.67 Messi

Rekod menentang Chelsea
Permainan: Ronaldo 15-10 Messi
Gol: Ronaldo 1-3 Messi
Bantuan: Ronaldo 2-3 Messi
Penglibatan gol setiap perlawanan: Ronaldo 0.20-0.60 Messi

Rekod menentang Liverpool
Permainan: Ronaldo 13-4 Messi
Gol: Ronaldo 3-2 Messi
Bantuan: Ronaldo 1-0 Messi
Penglibatan gol setiap perlawanan: Ronaldo 0.31-0.50- Messi

Rekod menentang Manchester City
Permainan: Ronaldo 15-8 Messi
Gol: Ronaldo 5-7 Messi
Bantuan: Ronaldo 2-2 Messi
Penglibatan gol setiap perlawanan: Ronaldo 0.47-1.12 Messi

Rekod menentang Manchester United
Permainan: Ronaldo 5-6 Messi
Gol: Ronaldo 3-4 Messi
Bantuan: Ronaldo 0-0 Messi
Penglibatan gol setiap perlawanan: Ronaldo 0.60-0.67 Messi

Rekod menentang Tottenham Hotspur
Permainan: Ronaldo 19-2 Messi
Gol: Ronaldo 11-2 Messi
Bantuan: Ronaldo 4-0 Messi
Penglibatan gol setiap perlawanan: Ronaldo 0.79-1.00 Messi

Messi mempunyai kelebihan yang jelas berbanding Ronaldo

Ianya mudah: Statistik Messi memang mengejutkan berbanding dengan Ronaldo.

Ia adalah fakta empirikal bahawa Ronaldo mengumpul lebih banyak gol dan membantu secara keseluruhan kerana ia juga merupakan fakta yang tidak dapat dinafikan bahawa dia mampu mencapai ini sebab memainkan 46 lebih perlawanan berbanding musuh ketatnya Messi, jadi sudah menjadi luar biasa bagi Messi bahawa jumlahnya begitu hampir. diantara mereka.

Ini jelas dicerminkan dalam nisbah penglibatan gol setiap perlawanan kerana Messi mencatatkan purata 0.92 gol dan bantuan ketika menentang Liga Perdana ‘Enam Besar’ setiap kali manakala Ronaldo ketinggalan jauh di belakang dengan 0.48.

Kelebihan Messi yang meyakinkan adalah lebih mengagumkan kerana dia telah menjaringkan lebih banyak gol mengatasi City, Arsenal, Chelsea dan United selain turut menghasilkan kadar penglibatan gol yang lebih tinggi daripada Ronaldo terhadap setiap satu daripada kelab yang disebut.

Perbandingan statistik Messi vs Ronaldo ini telah dilakukan bukan dengan sebarang niat sama sekali untuk memperlekehkan penyerang Portugal itu kerana rekod cemerlangnya bercakap banyak untuk kebolehan dan pencapaiannya yang luar biasa, tetapi telah dilaksanakan untuk membolehkan kelantangan ditolak dengan ketara berhubung dakwaan bahawa Messi tidak akan dapat membuat potongan dalam Liga Perdana.

Yang memang tidak masuk akal.