Berita Ballon d'Or

Akhbar yang berpusat di Madrid: “Ballon d’Or adalah milik Messi selama dia terus bermain”

Dalam sebuah artikel yang agak berani dan agak mendedahkan, MARCA, sebuah akhbar yang berpusat di Madrid, mempunyai beberapa kata-kata yang menarik, dan sangat positif untuk pemenang Copa America, Lionel Messi baru-baru ini.

Dalam sebuah karya tentang Anugerah Ballon D’or tahun ini, akhbar itu mengatakan bahawa penghargaan berprestij ketujuh harus menjadi penghargaan kepten Argentina itu tahun ini.

Inilah yang mereka katakan:

“Lupakan yang lain, Ballon d’Or adalah milik Messi. Selama Messi bermain di puncak, tidak ada pemain bola di luar sana yang harus memenangi Ballon d’Or. Messi adalah pemain bola sepak terhebat dari generasinya, dan mungkin juga sepanjang masa.”

Walaupun jelas berat sebelah, MARCA mengakui pencapaian dua pesaing Itali lain, Georgio Chiellini dan Jorginho, Azzurri kelahiran Brazil, setelah kedua pemain bola sepak itu mendapat kemenangan dalam Kejuaraan Eropah yang sensasional di London menentang England di Wembley dan sama pentingnya dengan kejayaan pasukan kebangsaan Itali.

Dengan pengecualian Emerson Palmieri, tidak ada pemain bola sepak melainkan Jorginho yang memenangi Liga Juara-Juara UEFA dan Kejuaraan Eropah tahun ini. Namun di sebalik pingat perak pemain nombor 5 Chelsea, nampaknya Messi dapat disiapkan untuk penghargaan Ballon d’Or ketujuh dan dua kali berturut-turut pada akhir tahun ini.

MARCA kemudian mengatakan bahawa walaupun mendahului lapangan dengan enam, Messi berhak memiliki lebih dari apa yang dia miliki saat ini, dengan pernyataan yang berani berbunyi:

“Bahwa Cristiano Ronaldo – dengan lima – bahkan berada dalam jarak sentuhan dari enam Messi sejauh ini merugikan pemain Argentina itu, yang telah menjadi pemain terhebat dari generasinya dan boleh dibilang sepanjang masa.”

Sekiranya Messi muncul sebagai pemenang pada bulan Disember ini, dia akan menjadi pemain kedua dalam sejarah yang memenangi dua atau lebih anugerah Ballon d’Or berturut-turut dua kali dalam kariernya (2009, 2010, 2011, 2012 dan 2019, 2020).

Walaupun seseorang boleh mengkritik akhbar Sepanyol itu kerana sikap mereka yang cenderung berat sebelah yang memihak kepada Messi, sukar untuk menafikan penampilannya yang luar biasa lagi di lapangan di semua pertandingan musim lalu.

Pertunjukannya yang penuh dengan cemerlangan di Copa America tentu saja mendapat penghargaan dan penganugerahan lain jika ada – menjadi pemain kejohanan, pencetak gol terbanyak dengan empat gol, termasuk dua tendangan bebas yang hebat, assist teratas dengan lima, dan yang paling penting, juara akhirnya.

Di Eropah, walaupun telah menjalani tahun gila dengan Barcelona, ​​dia masih menamatkan 39 gol dan 14 assist, dengan hanya Robert Lewandowski yang menjaringkan lebih banyak gol, tetapi tidak ada individu yang menyumbang lebih banyak gol daripada pemain Argentina itu.

MARCA mengakhiri artikel dengan menegaskan bahawa sekiranya dia menang di tangga ke-7, menegaskan bahawa sepanjang dia bermain, dia berhak mendapat lebih banyak:

“Sudah tiba masanya keunggulannya diperjelas. Sudah tiba masanya siang muncul antara Messi dan Cristiano’s Ballon d’Or. Beri Messi ketujuh tahun ini, dan biarkan yang kelapan dan kesembilannya menyusul.”