Liga Perdana Berita

Chelsea sudah dalam rundingan untuk menandatangani penyerang £170 juta dengan pemain terbuka untuk bergabung

Rancangan Chelsea untuk mengejar Romelu Lukaku mungkin tergendala oleh niat bintang itu untuk terus berada di Inter Milan tetapi rakan karib ayah Erling Haaland telah mendedahkan maklumat menarik baru melalui Twitter pada hari Isnin petang.

Jan Aafe Fjortoft, teman rapat Alf-Inge Haaland, telah menyatakan bahawa usaha Chelsea untuk menandatangani Haaland dari Borussia Dortmund nampaknya semakin meningkat, tanpa menghiraukan kerumitan perjanjian itu, dengan Daily Mail menerbitkan laporan mereka sendiri dengan  memberikan lebih banyak maklumat mengenai perkara itu.

Laporan itu kemudiannya mendakwa bahawa perbincangan antara Chelsea dan Dortmund kini sudah berjalan, dengan penyerang superstar muda Haaland terbuka untuk idea berpindah ke Stamford Bridge dan bermain untuk juara Eropah yang baru dimahkotai di bawah Thomas Tuchel.

Daily Mail Dortmund akan meminta tidak kurang dari £170 juta untuk penyerang itu dengan pemilik Blues Roman Abramovich bersedia membuka buku ceknya kerana Chelsea yakin sepenuhnya bahawa Haaland adalah penyerang yang ideal bagi mereka untuk mempertahankan serangan mereka dan memberikan mereka kelebihan tambahan dalam merapatkan jurang antara The Blues dan pasukan Pep Guardiola dalam kejuaraan Liga Perdana Inggeris ketika musim baru bermula pada bulan Julai.

Diakui mendapatkan tandatangan Haaland pada ketika ini mungkin kelihatan seperti operasi ‘Mission Impossible’, namun operasi untuk menandatangani Kai Havertz dari Bayer Leverkusen musim panas lalu sama pun bercita-cita tinggi, kompleks dan mahal, dan mereka masih berjaya menyelesaikannya.

Menandatangani Haaland pasti lebih sukar, tetapi memang tidak mustahil untuk Chelsea.