LaLiga Berita

Lionel Messi mendakwa pengadil mensasarkannya untuk penggantungan El Clasico

Barcelona mengambil risiko berat pada hari Isnin menggoda dengan kemungkinan kapten Lionel Messi digantung untuk El Clasico hujung minggu depan kerana dia sudah memiliki satu kad kuning dari pertandingan mereka sebelumnya dan harus berhati-hati untuk tidak mengambil satu lagi menentang Real Valladolid.

Jimat Barca berjaya melepaskan diri tetapi tidak setelah melepaskan rasa tidak percaya bahawa pengadil sebenarnya dalam misi untuk menyerahkan kad kepadanya.

Barcelona menghadapi saingan sengit Real Madrid hujung minggu ini dalam perlawanan yang dapat menentukan juara La Liga musim ini. Pemain Argentina itu akan dikesampingkan jika dia mengambil kad kuning, dan Marca melaporkan bahawa Messi mendakwa pengadil Santiago Jaime Latre sedang mencari jalan untuk menghukumnya.

Pengadil ingin memberi saya kad kuning, luar biasa,” lapor Messi kepada perwakilan kelab Carles Naval semasa rehat separuh masa.

Nasib baik untuknya dan kelab, kad itu tidak datang. Sebaliknya, Oscar Plano dari Real Valladolid yang ditunjukkan kad merah pada babak kedua.

Ousmane Dembele akhirnya menjaringkan gol kemenangan untuk Barcelona pada minit akhir yang dramatik.

Walaupun kedua-dua pasukan mempunyai peluang, Valladolid pasti akan dirompak setelah insiden bola tangan oleh Jordi Alba pada minit ke-65 tetapi tidak ada penalti yang diberikan, dan ketiga-tiga mata akhirnya dibawa pulang oleh pasukan Catalan.

Barcelona kini hanya ketinggalan satu mata di belakang Atletico Madrid di puncak klasemen dan menghadapi perlawanan mesti menang menentang Real Madrid yang hanya tinggal dua mata di belakang.

Memenangkan El Clasico akan memberi mereka peluang untuk memenangi gelaran, asalkan mereka juga dapat mengalahkan Atletico bulan depan, selain memastikan mereka tidak akan menjatuhkan lagi mata sepanjang musim ini.

Gelaran La Liga pasti akan meningkatkan harapan mereka untuk meyakinkan Lionel Messi untuk bertahan, dan itu akan membebani minda semua pemain dan pengurusan kelab pada minggu-minggu penting mendatang.