LaLiga Berita

Presiden baru Barca bermaksud untuk menggantikan Koeman dengan Nagelsmann

Laporan yang muncul di Sepanyol mendakwa bahawa presiden baru Barca, Laporta, bersedia untuk membuat perubahan pengurusan walaupun klausa penamatan besar termasuk dalam kontrak Ronald Koeman.

Jika dia memenangi Copa del Rey dan La Liga pun, nampaknya itu memang mungkin masih belum cukup untuk mempertahankan kedudukan Koeman  di tempat duduknya di Camp Nou. Bos Belanda mungkin berada di bulan-bulan terakhirnya dengan Los Blaugranas, terutama sejak presiden baru Joan Laporta dilaporkan telah meletakkan pandangannya pada bos baru untuk memimpin projeknya mulai musim panas ini.

Cadena Ser menegaskan bahawa presiden baru telah mengenal pasti Julian Nagelsmann sebagai orang yang akan memimpin kelab Culés untuk membantu membimbing kelab maju dalam masa terdekat, dengan laporan yang mengungkapkan hari ini bahawa keinginan Laporta untuk membiarkan Koeman pergi disebabkan oleh satu fakta sederhana – bahawa Koeman malangnya disewa oleh Josep Maria Bartomeu. Bos baru tidak berminat untuk terus menyimpan jurulatih atau pemain yang diupahkan oleh Bartomeu, dan memecat Koeman, walaupun hubungan mereka baik, akan menjadi langkah pertama dalam senarai keutamaannya.

Wartawan Sepanyol Manu Carreño mendedahkan lebih banyak perincian mengenai pautan Nagelsmann ke Barcelona.

“Laporta menghormati Koeman, tetapi dia tidak akan mengupahnya untuk memimpin sebuah projek baru. Dia masih bolih bertahan untuk musim depan, tetapi Laporta ingin memiliki pelatih lain di pucuk pimpinan, dan yang berada di puncak daftarnya adalah Nagelsmann,” kata Carreño.

Bekas pengurus pasukan kebangsaan Belanda menandatangani perjanjian dua tahun dengan Barcelona, ​​yang akan berakhir pada akhir musim 2021-22.

Sekiranya keadaan tetap berlaku, Laporta harus membuat keputusan penting sebelum akhir kempen ini, kerana memecat Koeman akan menjadi kesulitan yang cukup mahal bagi pejabat depan yang baru, menurut klausa yang termasuk dalam kontrak pelatih itu.