Liga Perdana Berita

Raheem Sterling mengenai pelajaran terpenting yang dipelajari dari Pep Guardiola

Setelah meningkat dari kekuatan sejak jurulatih terkenal Pep Guardiola tiba di kelab pada musim panas 2016, pemain sayap terkenal Manchester City, Raheem Sterling, awal bulan ini menjadi satu-satunya pemain ketiga yang menjaringkan gol seabad untuk pelatih Sepanyol itu.

Pengaruh besar Sterling di bahagian City tidak diragukan lagi, setelah menjulang lapan trofi dalam tiga tahun terakhir, dan dia percaya jurulatih Catalan yang legenda itu telah menanamkan sikap pemenang pada pemainnya dengan pemain berusia 26 tahun itu mengatakan bahawa bekerja dengan salah satu pengurus yang terkenal untuk kejayaan telah mengajarnya untuk tidak berehat bila merasai kejayaan.

“Hanya mentaliti yang menang,” kata Sterling ketika ditanya bagaimana Guardiola telah membantu pasukannya.

“Itulah perkara yang paling saya pelajari dari dia dan untuk tidak berpuas hati dengan apa yang telah anda lakukan dan terus mengisar, terus menjadi lebih baik dan berusaha untuk menang lebih banyak lagi.”

Walaupun menjaringkan gol tunggal permainan, dengan memperluaskan kemenangan City ke 18 perlawanan dengan kemenangan ke atas Gunners dan meninggalkan pasukan Cityzens sekarang 10 mata di tangga teratas liga, No.7 Sterling tidak akan berpuas sahaja.

Kempen Liga Juara-Juara kini siap untuk dilanjutkan dan pemain antarabangsa England itu mengakui mereka mendekati titik kritikal pada musim ini, tetapi menjelaskan City akan terus melakukan satu permainan demi satu perlawanan di samping menyampaikan mesej yang telah dikendalikan oleh pengurusnya selama kempen ini.

“Masih hari-hari awal dan kami masih mempunyai permainan besar, tetapi kami tetap fokus dan kembali,” tambah pemain sayap itu.

“Kami tidak akan mendahului diri sendiri dan kami masih tahu ini adalah musim yang panjang untuk dilalui. Liga Juara-Juara akan datang sekarang jadi ini adalah bahagian penting musim ini.

“Kami akan tetap fokus dan masuk ke pertandingan Liga Juara-Juara minggu ini, kemudian setelah itu permainan Liga Perdana. Kami akan mengambil langkah demi langkah dan tidak mendahului diri kita sendiri.

“Ada pasukan hebat di liga musim ini. Semua pasukan lain telah memperoleh keputusan.

“Kami baru sahaja fokus pada diri sendiri dan itu adalah perkara yang paling penting. Kita mengawal nasib kita sendiri. Semoga semuanya berjalan lancar.”