LaLiga Berita

Calon presiden Toni Freixa menegaskan kelab BOLEH melakukan tawaran untuk Kylian Mbappe atau Erling Haaland musim panas ini

Calon presiden Camp Nou, Toni Freixa, percaya bahawa ‘sangat mungkin’ bagi Barcelona untuk membuat perjanjian blockbuster untuk Kylian Mbappe atau Erling Haaland musim panas ini walaupun krisis hutang kelab itu bernilai £1 bilion.

Melancarkan daya tarikannya menjelang pilihan raya pada bulan Mac, komen terbaru Freixa telah menyatakan pendiriannya bahawa penandatanganan untuk pemain penting masih harus menjadi tumpuan – walaupun Barcelona mendapati mereka mempunyai hutang lebih dari £1 bilion.

Ketika ditanya oleh RAC1 jika Barcelona masih memiliki cara untuk menargetkan bintang PSG atau Borussia Dortmund, Freixa menjawab:

‘Ini sangat mungkin. Itulah yang harus dilakukan oleh Barca. Masukkan pemain yang boleh membuat perbezaan.’

Namun Freixa dengan jelas mengurangkan pendekatannya ketika mendorong minat Barca terhadap dua penyerang superstar muda itu.

“Kami tidak akan bercakap mengenai pemain sehingga kami menghadirkannya,” tambahnya.

“Ini strategi yang tidak baik kerana anda melayani kelab lain yang memimpin anda dalam rundingan di atas pinggan.”

Mbappe dan Haaland telah mengalahkan pertahanan yang tak terkira banyaknya musim ini dan kedua-duanya menjadi sasaran pasukan mereka dalam pusingan perlawanan Liga Juara-Juara baru-baru ini, dengan Barcelona mengalami kerosakan pertama yang dapat ditanggung Mbappe ketika dia menjaringkan hatrik yang cemerlang dalam kemenangan 4-1 PSG di Kem Nou.

Penilaian PSG terhadap pemain berusia 22 tahun itu adalah £173 juta dan paket gaji Mbappe yang lumayan hanya akan meningkatkan pakej yang diperlukan untuk membawanya keluar dari Paris.

Kontraknya di PSG tamat pada tahun 2022.

Sementara itu, Haaland dengan tenang memperlihatkan kredensinya ke selatan di Sepanyol dengan kemenangan menentang Sevilla dalam kemenangan 16 perlawanan terakhir Dortmund.

Kontrak orang Norwegia itu mempunyai klausa pelepasan sebanyak £66 juta yang bermula dari tahun 2022 dan harganya kelihatan murah yang akan menaikkan minat di antara banyak pelamarnya memandangkan bentuknya yang tidak dapat dihentikan.

Walaupun Blaugrana belum jelas adakah Lionel Messi akan bertahan di Barcelona dengan kontraknya pada akhir musim dan itu akan meningkatkan keperluan untuk penyerang elit jika dia melakukannya, Freixa tetap ‘yakin’ bahawa Messi masih belum membuat keputusan sama ada ketika dia melihat hasil pemilihan presiden pada bulan Mac.

“Messi sehebat kami, tahu keadaan kelab dan saya yakin dia akan menunggu presiden memutuskan masa depannya,” tambah Freixa.

Kalaulah demikian.

Dengan Messi, jimat Barcelona memutuskan masa depannya sendiri.