Liga Perdana Berita

Hanya kejatuhan Man City yang akan menghentikan kemenangan gelaran sekarang

Hanya ada satu perkara yang dapat menghentikan Manchester City menjuarai Liga Perdana sekarang adalah jika mereka tiba-tiba runtuh atas alasan apa pun yang tidak dapat difahami.

Malangnya untuk saingan Cityzens, sebarang kejatuhan dalam bentuk pasukan semasa tidak kelihatan seperti kemajuan mereka dengan peningkatan prestasi yang berterusan. Sekiranya mereka dapat mengekalkan konsistensi mereka, dan tidak ada alasan untuk tidak dapat melakukannya, maka kemungkinan besar pada kad yang Pep Guardiola dan anak buahnya dalam perjalanan untuk merebut gelaran juara Liga Perdana musim yang lain.

City mengesahkan cabaran gelaran mereka dengan kemenangan tegas 4-1 hari Ahad ke atas juara bertahan Liverpool di Anfield dengan ini menjadi yang ke-10 berturut-turut dalam liga dan sukar untuk melihat pasukan lain yang mampu mengumpulkan semua yang diperlukan untuk melakukan kemenangan yang serupa seperti untuk mencabar mereka.

Berdasarkan bukti ini sahaja, City nampaknya tidak akan retak, tidak kira apa pun yang dilemparkan kepada mereka. Terutama ketika seseorang mempertimbangkan secara serius bahawa mereka tidak hanya dapat mengatasi tanpa layanan Kevin de Bruyne selama lima perlawanan terakhir dan Sergio Aguero hampir sepanjang musim, sebenarnya mereka telah menemukan cara untuk tetap mempertahankan tujuan yang akan datang.

Selain itu, Gabriel Jesus juga diketepikan sehingga ada tempoh panjang di mana mereka tidak memiliki penyerang tengah yang diakui, tetapi itu sepertinya tidak membuat perbedaan.

Cukuplah untuk mengatakan bahawa pasukan Pep Guardiola masih menang di keempat-empat pertandingan utama yang bermaksud bahawa kesibukan mereka dalam kempen yang sudah sangat menuntut tidak akan mereda, tetapi mereka memiliki skuad kuat yang telah bermain dua kali seminggu sepanjang musim sehingga itu bukan perkara baru bagi mereka.

City bukan sahaja berjaya dalam catatan kemenangan sebagai pasukan teratas dalam 14 permainan dalam semua pertandingan, tetapi mereka juga bermain bola sepak yang hebat.