Liga Perdana Berita

Mikel Arteta menggariskan rancangan Kieran Tierney yang boleh memberi kesan kepada Pierre-Emerick Aubameyang di Arsenal

Bek kiri Skotlandia antarabangsa Kieran Tierney adalah pendorong untuk Arsenal ketika mereka menewaskan West Brom di The Hawthorns dan jurulatih Gunners, Mikel Arteta percaya Tierney mempunyai semua yang diperlukan untuk menjadi kapten masa depan untuk Arsenal berikutan prestasi bintang bek kiri melawan West Brom.

Salah satu pemain Arsenal yang paling konsisten dalam kempen yang mencabar untuk kelab ini, Tierney tidak hanya bersinar dalam kemampuannya di atas lapangan tetapi juga watak dan kesungguhannya dengan kedua aspek permainannya dengan jelas ditunjukkan dalam kemenangan 4-0 di The Hawthorns pada hari Sabtu ketika dia menjaringkan gol pertama Arsenal dengan larian dan penamat yang luar biasa dan berpengaruh sepanjang masa.

Pemain antarabangsa Scotland yang luar biasa mencatat lebih banyak sentuhan dengan bola lebih banyak (95 kali) daripada pemain Gunners yang lain, yang memimpin dengan contoh mendorong pengunjung ke depan dan mempamerkan tenaga tanpa henti di dalam dan di luar bola.

Walaupun musim pertama Tierney di London utara dilanda masalah kecederaan yang mengalami masalah pinggul dan bahu ketika dia menjauh dari Glasgow, dia kini jelas merupakan seorang yang tenang yang diterima di pasukan dan bilik persalinan. Arteta yakin pemain berusia 23 tahun itu hanya dapat terus bertumbuh di kelab.

“Saya rasa dia dapat, kerana dia memiliki rasa hormat dan kekaguman setiap anggota staf dan setiap pemain,” kata Arteta, ketika ditanya apakah dia dapat menjadi kapten kelab.

“Sama seperti dia, dia melakukannya dengan cara semula jadi. Dia budak yang sangat pemalu tapi saya rasa dia mewakili semua nilai yang ingin kita pasang dan yang ada dalam DNA kelab bola sepak ini.

“Dia pemalu, dia juga rendah hati. Dia datang ke sini dan memerlukan beberapa saat, dia mengalami kecederaan yang sangat teruk dan dia jauh dari rumah, tetapi dia adalah pemimpin yang semula jadi.

“Anda melihat bagaimana dia berkelakuan di lapangan itu, dan ketika dia bercakap, dia mengatakan perkara yang betul dan itulah yang kita cari dan saya sangat gembira dapat memilikinya dalam pasukan.

“Dalam kedua fasa [menyerang dan bertahan] saya rasa dia boleh melakukannya dengan sangat baik. Dia masih boleh bertambah baik tetapi pada masa ini dia benar-benar ancaman dalam serangan dan dia benar-benar kuat bertahan. Ini adalah jenis sumbangan yang kita perlukan dari bek penuh kita .”

Sebaliknya, kapten Arsenal ketika ini Pierre-Emerick Aubameyang sekali lagi mengalami satu lagi malam yang sukar bagi kelab di Midlands ketika penyerang bergerak ke sebelah kiri untuk menampung Alexandre Lacazette melalui tengah, dengan Tierney tumpang tindih di luarnya, tetapi tidak ‘ mampu memberikan kesan serangan berterusan.

Ini menyebabkan timbulnya pertanyaan tentang pemain depan Gabon itu bahawa jika dia tidak dapat memberikan contoh dengan penampilannya di lapangan sebagai pemain tenda Arsenal, kepemimpinan apa yang dia tawarkan ketika itu?

Walaupun perkembangan terakhir menunjukkan bahawa Tierney memiliki kualiti pemimpin semula jadi, Aubameyang tidak menunjukkan, terutama akhir-akhir ini, dia memiliki sifat seperti itu.

Namun, Arteta menegaskan dia gembira dengan kadar kerja dan aplikasi Aubameyang dan matlamatnya akan segera tercapai.

“Saya terus mengatakan, kami tidak dapat terus meletakkan beban di bahu Auba untuk menjaringkan gol,” katanya. “Kami memerlukan sumbangan.

“Auba mempunyai beberapa peluang untuk menjaringkan gol pada hari Sabtu dan itu sama pada pertandingan terakhir atau lebih, tetapi saya sangat gembira kerana pada ketiga terakhir kami kelihatan meriah dan ada banyak pergerakan.”