Liga Perdana Berita

“Kami mengawal permainan, menciptakan peluang, kami tidak dapat mencetak gol” – Kekecewaan Guardiola terhadap ketidakmampuan Manchester City untuk menjaringkan gol

Pep Guardiola tidak dapat menahan kekecewaannya setelah Manchester City seri tanpa gol dengan West Brom pada malam Selasa.

Penjaga gawang West Brom, Sam Johnstone membuat dua penyelamatan pada waktu berhenti untuk menafikan kemenangan untuk pasukan Blues, meninggalkan pasukan Guardiola di tempat keenam di tangga teratas Liga Perdana Inggeris.

Ia adalah satu lagi malam yang mengecewakan bagi Cityzens setelah prestasi rata-rata mereka dalam derby banyak tahun, dan pasukan Guardiola kini memperoleh 20 mata, dengan hanya menjaringkan 18 gol dalam 12 perlawanan liga musim ini, jauh dari aliran bebas persembahan yang telah menandakan masa Catalan bertugas hingga kini.

“Itulah kenyataannya,” kata Guardiola mengenai perjuangan pasukannya.

“Kami dapat mengawal keadaan, tidak banyak kebobolan, matlamat mereka adalah pesongan – kami lebih baik di semua jabatan tetapi berjuang untuk menjaringkan gol.

“Kami mengawal permainan tetapi kami tidak dapat melakukannya. Anda harus menembak satu bola di dalam gawang.

“Kami tidak dapat menjaringkan gol. Sukar bagi pengurus untuk mencari jalan keluar. ‘

“Kami tidak banyak menghasilkan pada babak pertama, mereka mempunyai banyak orang kembali, kami berjuang untuk memenangi bola kedua. Pada babak kedua kami melakukan semua tetapi kami tidak dapat menjaringkan gol.

“Kami membuat cukup banyak untuk memenangi permainan, 26 tembakan saya fikir, anda hanya perlu memasukkan bola, kami sedang berjuang dengan itu. Kita harus optimis.

“Anda tidak perlu begitu pintar untuk melihat jurang antara tahun ini dan tahun-tahun sebelumnya [dalam hasil kami]. Ini bukan keyakinan, Sergio Aguero cedera selama empat bulan, tetapi kami menciptakan peluang, kami ada di sana kami tidak dapat menjaringkan gol.

“Ini bukan mengenai mata [ke puncak liga], anda harus memenangi permainan seperti ini. Kita mengetahuinya, kita kehilangan mata. Inilah yang mesti anda menangi. Ia tidak jauh ke puncak liga tetapi anda harus mengalahkan West Brom di tempat sendiri. Tinggal banyak permainan lagi.”

“Keadaan ini pelik bagi semua orang. Kami layak memenangi permainan tetapi kami tidak memenanginya.”