LaLiga Berita

Bekas presiden Barca berniat menggantikan Coutinho dan Griezmann dengan Erling Haaland

Seorang lagi calon presiden Barcelona yang maju sebagai presiden kelab itu telah berbicara dengan sungguh-sungguh mengenai projeknya. Laporan Cuatro mendakwa bahawa bekas ketua Barcelona, Joan Laporta, ingin melakukan perniagaan pemindahan serius dan bercita-cita tinggi.

Bekas presiden Blaugrana, Laporta, telah berjaya dalam jangka masa sebagai ketua dulu di Camp Nou dan telah berniat untuk menjual Philippe Coutinho dan Antoine Griezmann untuk membantu mempermudahkan penandatanganan bintang Borussia Dortmund yang panas terik, Erling Braut Haaland, yang telah meningkatkan tajuk utama dengan eksploitasi penjaringan golnya yang mempesonakan yang tidak kelihatan akan di lambatkan dalam masa terdekat.

Coutinho dan Griezmann – pemain besar yang gagal mencapai gol yang diharapkan dari mereka di Camp Nou – kedua-duanya menunjukkan penjelmaan janji secara berselang sejak musim baru dimulakan.

Bentuk Griezmann mulai meningkat sebelum bencana kekalahan pada Cadiz, tetapi masih terlalu awal untuk mengetahui adakah dia dapat mengekalkan konsistensi itu. Coutinho juga memulai musim dengan sangat baik, tetapi bentuknya kembali merosot sekali.

Dalam kontras yang menakjubkan, Haaland merobek lapangan dengan prestasi penuh dengan kecemerlangannya, dengan larian kilat ke arah gawang dan menjaringkan gol dengan ketepatan dan konsistensi yang sempurna, tanpa tanda-tanda menunjukkan dia akan melambat. Dengan mengibarkan bendera Dortmund, Haaland telah dengan cepat mengembangkan reputasi sebagai salah satu penyerang terbaik di dunia, menjadikan pemain berusia 20 tahun itu sebagai pelaburan yang sangat memikat bagi mana-mana pasukan.

Salah satu bahagian penting dari teka-teki Barcelona ialah penyerang Norwegia itu adalah pelanggan ejen Mino Raiola, dan bahagian lain dari teka-teki itu adalah laporan yang mendakwa bahawa penandatanganan Galactico olih Laporta adalah ejen itu sendiri . Singkatnya, Raiola harus berhati-hati, dan sangat menghargai, bahawa mantan presiden Blaugrana membantunya mencapai kejayaan seperti sekarang, dan oleh itu harus bersedia untuk mempermudahkan penandatanganan banyak pelanggannya sekiranya Laporta menjadi presiden lagi sekali.

Ini adalah bukti yang tidak dapat dielakkan pada CV mereka bahawa kedua-dua penandatangan merakamkan kegagalan sebelum ini tanpa membuahkan hasil, dan kesan kewangan Covid-19 yang merosakkan pada Barca memaksa mereka untuk menjual besar sebelum mereka dapat membeli yang lebih besar, satu kenyataan keras yang memang disedari oleh Laporta.

Yang paling penting, strategi utama bekas presiden itu untuk membawa pemain utama yang penting dengan Messi sebagai pusat penting nampaknya sangat logik bagi kebanyakan penyokong di Camp Nou. Akhir-akhir ini lebih banyak Culés dilaporkan merasakan bahawa saingan utamanya Victor Font sepertinya telah menembak kaki dirinya sendiri ketika dia mengumumkan bahawa ‘Neymar tidak mempunyai tempat di Camp Nou’.

Yang masuk akal, menurut laporan terbaru, Laporta mungkin memiliki kelebihan dalam perlumbaan ini.