Serie A Berita

Diet berdasarkan algoritma Ibrahimovic telah membuatnya merosakkan Serie A walaupun pada usia 39 tahun!

Pemain tidak muda lagi yang menjaringkan sepuluh gol dalam lapan perlawanan pertama di Serie A musim ini, Zlatan Ibrahimovic, 39 tahun, mempunyai diet khas membenarkan dia buat penampilan yang luar biasa ini.

Segar dari menjaringkan dua gol menentang Napoli pada hari Ahad malam untuk membantu Rossoneri melonjak dua mata di tangga teratas Serie A setelah permulaan yang tidak terkalahkan pada kempen 2020-21, penyerang Sweden itu jelas mengalami musim terbaik dalam beberapa tahun.

Walau bagaimanapun, statistik yang lebih menarik telah muncul yang menunjukkan kesan luar biasa pemain berusia 39 tahun itu ke atas nasib Milan musim ini, dengan yang terbaru menunjukkan penyerang itu telah dicatat sebagai pemain ketiga terpantas dalam penerbangan teratas Itali musim ini, walaupun salah satu pemain tertua di liga.

Salah satu sebab utama di sebalik Ibrahimovic dapat mengekalkan kecergasan dan fizikalnya walaupun usianya adalah rancangan pemakanannya, yang dibandingkan dengan diet bintang Serie A, Cristiano Ronaldo. Seperti bintang Juventus, Ibrahimovich tidak sahaja berteliti dengan jenis makanan yang dimakannya tetapi juga berapa banyak yang dimakannya.

GQItalia menyatakan bahawa setiap item makanan ditimbang pada skala tepat pada beratnya sebelum masuk ke mulut penyerang.

Daging putih, daging bresaola dan sayur-sayuran segar adalah makanan biasa yang dimakannya, sementara makanan beku, ais krim dan juga pasta Itali adalah pantang larang dalam diet Ibrahimovic. Walaupun peraturan diet yang ketat memerlukan banyak karbohidrat, ini berasal dari bijirin dan bukannya pasta – yang sering menjadi pilihan ramai pemain bola sepak. Lebihan karbohidrat akan merosakkan berat badan Ibrahimovic yang semestinya dikekalkan antara 92 dan 94 kilogram.

Kaedah penyediaan badan yang sangat teliti berasal dari tugas pertamanya di Serie A di Juventus, di mana dia diberi diet oleh pakar diet Itali yang termasuk makan lapan biji badam sehari kerana kekayaan mereka dalam magnesium dan ‘lemak baik’.

Namun, menjaga rutin diet yang tepat ini tidak semestinya berjalan lancar di kelab lain pada masa lalu, yang sering menyebabkan pertarungan antara dia dan ketua ahli diet kelab.

Di PSG, perselisihan berlaku antara dia dan chef kelab mengenai kekurangan buah dan sayur segar di tempat latihan. GQ mendakwa bahawa pembelaan buah dan sayur adalah bahawa pasukan Ligue 1 tidak mampu kerana anggaran yang ketat diperuntukkan untuk makanan di kelab.

Namun, dengan alasan alasan itu tidak cukup baik, Ibrahimovic meminta tukang masak memerintahkan pembantunya untuk mengumpulkan buah dan sayur dari pasar makanan tempatan berhampiran tempat latihan. Masalah diselesaikan dan kemarahan Ibrahimovic reda.

Anehnya bagi seorang atlet yang cegas dan dengan fizikalnya yang luar biasa, Ibrahimovic tidak gemar bersenam di gim, walaupun dia dengan senang hati melakukan latihan kekuatan dan penyesuaian dengan ahli taekwondo Amerika Selatan, Nilson Damacena.

Tidak berminat untuk membina otot-ototnya di gim, pemain berusia 39 tahun itu lebih suka rejim taekwondo meningkatkan keanjalan ototnya, dengan kepercayaan ini lebih sesuai dengan keperluannya, terutama dengan mempertimbangkan usianya.

Oleh itu, sekarang kita tahu bahawa kepatuhan terhadap gabungan seni mempertahankan diri dan rejim pemakanan yang tepat Ibrahimovich yang membolehkan penyerang ini terus berada di puncaknya di peringkat tertinggi dalam sukan bola sepak.