LaLiga Berita

Neymar membidas Barcelona dengan jumlah €44 juta

Barcelona menuntut Neymar dengan bayaran €8.5 juta minggu lalu untuk pembayaran lebih tinggi yang dikeluarkan kepada pemain Brazil itu dan sebagai pembalasan, penyerang Paris Saint-Germain telah mengarahkan peguamnya untuk menuntut saman bekas kelabnya dengan harga €44 juta berhubung bonus yang belum dibayar.

Penyerang Paris Saint-Germain juga telah mengajukan banding terhadap keputusan awal Juni, yang memerintahkannya untuk membayar raksasa Catalan itu €6.7 juta.

Secara keseluruhan, Neymar kini menuntut hampir €60 juta dari bekas kelabnya. Pemain Brazil itu menuntut kelab itu untuk mengeluarkan baki 44 juta euro dari bonus pembaharuan yang didakwa telah dipersetujui oleh kelab itu. Permintaan Neymar datang walaupun dia tidak menyelesaikan jangka masa pembaharuan yang telah dipersetujui bersama, dengan dia sejauh ini hanya menerima peratusan bonus yang dibayar Barcelona sehingga dia berangkat ke Paris.

Marca mendakwa bahawa bonus pembaharuan bernilai €26 juta, yang merupakan sebahagian daripada kontrak yang semestinya dilihat Neymar di Camp Nou hingga 2021. Namun, penyerang itu mempunyai rancangan yang berbeza dan memutuskan untuk memotong kontrak tersebut untuk bergabung dengan juara Ligue 1 pada kesepakatan yang menguntungkan pada tahun 2017. Oleh itu, Barcelona merasakan bahawa mereka tidak perlu membayar bahagian bonus pembaharuan kepadanya.

Sebaliknya, Barcelona bersikeras bahawa mereka telah membayar lebih dari Neymar sebanyak €10 juta dengan lebihan pembayaran yang didakwa sebagai sebahagian daripada dana yang dibayar kepada Neymar ketika Barcelona berusaha untuk mengelakkan penyelewengan cukai semasa siasatan rasmi mengenai perpindahannya dari Santos ke Barcelona pada tahun 2013. Barcelona dituduh menyembunyikan jumlah sebenar yang dibayar kepada Santos pada masa itu tetapi kelab itu sejak itu menolak semua tuduhan tersebut.

Di samping semua kekeliruan dan pergolakan diantara kedua-dua belah pihak, Neymar juga dipercayai masih harus membayar cukai pendahuluan hingga €34.6 juta dari pendapatannya selama berada di Sepanyol.

Adakah kemungkinan pemain Brazil yang berpantas kaki itu kian melakukan beberapa gerakan licin dengan harapan untuk mendapatkan dirinya sendiri faedah tawar-menawar setelah pengeluaran berita baru-baru ini bahawa dia telah berhubungan dengan calon presiden Barcelona untuk merancangkan kembalinya ke Camp Nou?

Bagaimanapun, dia adalah ahli strategi yang cemerlang di lapangan dan tidak ada alasan untuk menganggap dia juga tidak memiliki kemampuan diluar padang.