Liga Juara-Juara Berita

Masterclass Lionel Messi menimbulkan reaksi hebat dari bekas legenda Juventus

Berita disiarkan pada Selasa malam bahawa penyandang presiden Barca, Josep Maria Bartomeu dan seluruh dewannya telah mengundurkan diri sebagai presiden, memicu adegan kegembiraan di antara seluruh peminat kelab.

Pemergian presiden berusia 57 tahun yang sangat tidak disukai itu kemungkinan besar membantu semua Cules mengatasi kekalahan 3-1 kepada Real Madrid di El Clasico, seperti persembahan malam tadi di Juventus.

Barca mengalahkan Bianconeri 2-0 untuk pertama kalinya luar dari tempat sendiri di Turin dan itu adalah satu lagi kelas utama di Liga Juara-Juara oleh jimat mereka Lionel Messi.

Hantaran silang bintang hebat Argentina itu membantu mengatur gol pembukaan Ousmane Dembele dan kemenangan berusia 33 tahun yang dimeteraikan dengan gol sendiri dari tempat penalti, menipu penjaga gol Juventus untuk menyelam sebaliknya.

Messi meraih prestasi cemerlang ketika dia melengkapkan lebih banyak pengambilalihan (6) dan mencipta lebih banyak peluang (5) daripada pemain lain di lapangan. Walaupun begitu, dia juga menghasilkan salah satu giliran Cruyff terbaik untuk dilihat pada tahun 2020.

Pemain pertahanan Juventus mempunyai peluang yang baik kerana prestasi Messi begitu baik sehingga menimbulkan reaksi hebat dari legenda Itali, Christian Vieri di dalam Stadium Allianz.

“Barcelona yang luar biasa, tidak ada pertandingan. Mereka boleh menjaringkan enam, tujuh gol dengan mudah. Mereka bermain hebat,” kata bekas penyerang Juve itu kepada CBS Sports.

“Messi adalah seorang penyihir, dia adalah Harry Potter bola sepak dan ketika dia berhenti bermain, saya akan membuang semua TV saya. Saya tidak akan bekerja lagi di TV, saya akan menonton Netflix, itu saja, kerana ketika dia berhenti tidak ada yang lain untuk ditonton.”

Berbicara mengenai prestasi Barca secara keseluruhan, Vieri menambah: “Ini hanya bola sepak lain, permainan lain.

“Saya tidak tahu bagaimana mereka tewas melawan Real Madrid, tetapi jika anda melihat mereka [vs Juventus] anda akan mengatakan bahawa mereka tidak boleh kalah melawan sesiapa pun tahun ini, mustahil cara mereka bermain.

“Setiap permainan berbeza tetapi Barcelona yang saya saksikan dan semua orang melihatnya luar biasa. Apabila anda mendapat nombor 10 seperti itu, ini hanya menggila.

“Sayang sekali tidak ada peminat di sini kerana peminat semestinya melihat pasukan seperti ini.”