LaLiga Berita

‘Masa terburuk untuk mengundurkan diri’ – Bartomeu berdegil dengan Barcelona dalam krisis yang lebih dalam

Petisyen menentang presiden Barcelona melampaui 16,250 tandatangan yang diperlukan bulan lalu untuk membawa suara ketiadaan keyakinan pada referendum yang akan datang menentang presiden Blaugrana yang paling tidak popular pada minggu pertama November.

Presiden Barcelona, Josep Maria Bartomeu, yang terkepung di bawah tekanan berat, benar-benar terpaksa membuat pengumuman pada hari Isnin bahawa “sekarang akan menjadi masa terburuk” untuk meninggalkan jawatannya.

Bartomeu, ketinggalan zaman seperti biasa dan masih beranggan-anggan seperti biasa, menghadapi undi ketiadaan keyakinan setelah bergelora di Camp Nou, di kuat menentang olih legenda kelab Lionel Messi yang dihalang meninggalkan musim panas ini menjadi harapan Manchester City dan Liga Perdana yang memang bersemangat untuk menyambut kedatangannya yang di harapkan.

Bercakap selepas mesyuarat dewan, Bartomeu berkata:

“Ada banyak masalah. Saya percaya bahawa ini adalah masa terburuk untuk meninggalkan Barca ke lembaga pengurusan sementara”.

Lembaga pengawas akan memegang kendali sehingga pemilihan baru diadakan sekiranya Bartomeu secara sukarela mengundurkan diri dengan lembaga penyandangnya atau dipaksa keluar dengan referendum ketiadaan keyakinan.

Petisyen terhadapnya melepasi 16,250 tandatangan yang diperlukan bulan lalu.

Pemilihan presiden kemungkinan akan diadakan pada bulan Januari atau Februari, sedikit lebih awal dari tarikh yang dijadualkan pada bulan Mac. Bartomeu tidak layak bertanding dalam pilihan raya sekali lagi sebagai presiden selama dua penggal terakhir. Presiden Barcelona yang paling tidak berkesan dalam sejarah kelab Catalunya, seseorang mungkin menambah tanpa rasa takut atau suka.

Pemergiannya kemungkinan besar akan mempengaruhi masa depan jimat dan ikon utama kelab itu, Messi, yang menjelaskan pada bulan September bagaimana kelab ini memang dahsyat dikendalikan oleh Bartomeu dan ahli lembaganya sebagai penghubung utama untuk kelab keputusannya untuk pergi.

Victor Font adalah salah satu calon terkemuka untuk menggantikan Bartomeu dan telah mengaitkan kempennya dengan kedatangan bekas rakan sepasukan Messi, Xavi Hernandez sebagai jurulatih, walaupun Font mencadangkan minggu ini Ronald Koeman mungkin dapat melanjutkan dengan Xavi mengambil peranan yang berbeda.

Joan Laporta, presiden yang melantik Pep Guardiola jurulatih pada tahun 2008, juga dalam pemilihan.

Penentang Bartomeu ingin mengadakan referendum minggu depan, tetapi sekatan jarak jauh koronavirus dapat berarti pemungutan suara dilakukan di sekitar Sepanyol pada akhir November.

“Ketika kami menerima balasan resmi dari pemerintah daerah (ketika referendum dapat berlangsung) dewan akan bertemu lagi” untuk membuat keputusan, presiden Barca dengan lutut tegang tetapi sikap tidak masuk akal menambahkan.”