Liga Perdana Berita

Legenda Arsenal, Arsene Wenger benar-benar yakin Arsenal dapat menjuarai Liga Perdana di bawah Mikel Arteta

Arsene Wenger: “Saya rasa dia [Arteta] mempunyai kuantiti dan kualiti pemain, ya kita bisa mencarinya. Mengapa tidak?”

Arsene Wenger benar-benar yakin Arsenal dapat menjuarai Liga Perdana di bawah kendalian Mikel Arteta dan mengakui dia terkejut dengan tahap pelaburan dalam skuad dalam beberapa musim kebelakangan ini.

Arsenal telah memulakan kempen liga dengan sembilan mata dari kemungkinan 12 dan kini berada di kedudukan keempat di tangga – tiga mata di belakang pendahulu kejutan, Everton.

The Gunners seterusnya menghadapi Manchester City pada hari Sabtu, secara langsung di Sky Sports, dan Wenger percaya Arteta mempunyai kualiti yang cukup dalam skuadnya untuk mengakhiri penantian 16 tahun kelab untuk gelaran tersebut.

“Saya benar-benar percaya ya, kerana dia kelihatan mempunyai pegangan yang baik terhadap pasukan,” kata Wenger – berbicara kepada Geoff Shreeves pada acara khas untuk pelanggan Sky VIP pada hari Isnin.

“Mereka mengikuti dengan baik, mereka bersamanya. Kami telah membeli dengan baik, menghabiskan banyak wang dalam dua tahun terakhir. Tiba-tiba kami menemui sumber-sumber besar – itu cukup mengejutkan.

“Saya rasa dia mempunyai kuantiti dan kualiti pemain, ya kita bolih cuba mencapainya. Mengapa tidak?”

Legenda Arsenal Wenger masih belum kembali ke Emirates sejak mengundurkan diri sebagai pengurus pada akhir musim yang penuh gejolak di tengah-tengah tuntutan untuk mengundurkan diri, 2017-18 dan pemain Perancis itu mengakui tidak pasti kapan dia akan kembali ke bekas kelabnya.

“Ia tidak menyakitkan. Saya merasakan lebih baik menempuh jarak sepenuhnya dengan kelab dan membiarkan orang lain meneruskannya,” katanya.

Ketika ditanya berapa lama sebelum dia kembali ke kelab London utara, Wenger menambahkan:

“Saya tidak tahu tetapi saya tidak menolaknya.

“Ini masih kelab saya, itu tetap cinta saya. Saya masih menderita ketika kami tidak melakukannya dengan baik dan saya gembira ketika kami melakukannya dengan baik.

“Ketika saya berbicara tentang Arsenal masih ‘kita, kita, kita, kita’.”