Liga Perdana Berita

Klopp mengintai mesin gol €75 juta di tengah kebimbangan terhadap bintang Liverpool

Liverpool dilaporkan merancang untuk melancarkan serangan barisan depan mereka dengan pemain pilihan Jurgen Klopp untuk digantikan oleh pemain depan yang produktif kerana The Reds dikatakan sedang merancang tawaran berani untuk menandatangani Erling Haaland, menurut laporan.

Mesin pencetak gol Norway yang produktif telah banyak dikaitkan dengan Manchester United sebelum pindah ke Borussia Dortmund awal musim lalu tetapi remaja itu menolak tawaran Ole Gunnar Solskjaer.

Walaupun begitu, United masih berminat untuk menukarkan perpindahan pemain muda itu ke Liga Perdana satu hari dengan Haaland mempunyai klausa keluar €75 juta dalam perjanjiannya dengan BVB.

Namun, sementara masih belum jelas apakah itu terjadi pada tahun 2021 atau 2022, kini dilaporkan Liverpool sedang mempertimbangkan pendekatan untuk Haaland, yang telah mendesis dalam penampilannya di kelayakan Piala Dunia Norway.

Menurut Don Balon, Jurgen Klopp ingin menambahkan pemain depan yang produktif ke barisan Liverpool sebagai alternatif kepada Roberto Firmino, yang walaupun pemain Brazil itu tetap menjadi tonggak penting di pasukan Liverpool, menjadi sedikit perhatian bagi The Reds bos dengan penurunan jaringan golnya yang membimbangkan dari segi matlamat.

Firmino setakat ini kurang menjaringkan gol musim ini dan hanya berjaya 12 dalam semua pertandingan. Dalam 28 perlawanan yang telah dimainkan Liverpool pada 2020, pemain Brazil itu hanya tinggal empat gol.

Klopp tetap mempertahankan Firmino, laporan tersebut menyatakan bahawa masalah kekeringannya menimbulkan kerisauan dengan Don Balon yang mendakwa bahawa Klopp kini mempertimbangkan perubahan taktik, dengan mengatakan bahawa kehadiran Haaland yang lebih langsung dan fizikal akan memberikan pendekatan baru kepada Liverpool serang. Kehadirannya juga dapat menguntungkan Mo Salah dan Sadio Mane yang produktif.

Haaland mempunyai 21 gol dalam 23 perlawanan sejak menandatangani kontrak dengan Dortmund. Dia juga mempunyai enam dalam enam untuk Norway.