Liga Super Malaysia Berita

Shebby Singh beri sebab Liga Portugal sesuai untuk Safawi Rasid

Shebby Singh menganggap perpindahan Safawi Rasid ke kelab Portimonense SC adalah satu keputusan tepat untuk mengembangkan lagi kariernya di pentas Eropah.

Bekas penasihat global di Blackburn Rovers itu berpandangan bahawa ada sebab mengapa Liga Portugal menjadi pilihan pertama buat pemain dari luar negara seperti Brazil, Argentina, Afrika serta pemain dari Asia sendiri.

“Lazimnya pemain Brazil atau Argentina akan ke Portugal dulu sebelum mencari kelab lain,” katanya kepada Utusan.

“Mungkin faktor bahasa dan budaya yang tidak jauh beza membuatkan pemain Brazil lebih selesa memulakan karier di Portugal, tetapi sebenarnya Liga Portugal itu sendiri memang berkualiti dan bagus.

“Liga Portugal adalah liga pembangunan yang sangat sesuai untuk pemain-pemain luar Eropah membina asas kerjaya sebagai pemain profesional.”

Shebby yang juga pemerhati dan penganalisis bola sepak berpandangan bahawa Safawi mempunyai kelebihannya tersendiri untuk menyerlah dan mampu menarik perhatian kelab-kelab besar di Eropah.

“Kelebihan utama Safawi adalah kekuatan kaki kirinya. Tidak ramai pemain Eropah yang berkaki kiri dan saya ramalkan dia boleh muncul sebagai pemain sayap kaki kiri terbaik dunia selepas ini.

“Bagi saya, Portugal adalah destinasi tepat buat Safawi dan corak serta gaya permainan Safawi tidak jauh berbeza dengan permainan pantas dan kemahiran yang amat ditekankan dalam liga di sana.

“Saya percaya Safawi boleh berjaya dan saya takkan terkejut kalau selepas ini ada kelab besar ingin mendapatkan khidmatnya.”