Liga Perdana Berita

Mike Ashley terus terajui Newcastle

Mike Ashley kini tidak mempunyai pilihan lain selain menyiapkan diri untuk terus berada di pucuk pimpinan Newcastle musim depan, namun akhirnya melepaskan harapan untuk meneruskan pengambilalihan dari PIF Saudi.

Hartawan Sports Direct masih menundukkan jari untuk meneruskan perbincangan dengan konsortium Amanda Staveley yang dibiayai Saudi, walaupun yang terakhir telah menunjukkan kurang minat untuk menyelesaikan masalah yang mendorong mereka menarik tawaran £340 juta untuk kelab itu bulan lalu dengan keputusan itu datang di tengah kekosongan dalam ujian pemilik dan pengarah Liga Perdana Inggeris di tengah-tengah kerisauan berhubung kaitan konsortium dengan pembajakan negara Arab Saudi dan TV.

Rakan kongsi PCP Capital Staveley, yang disokong oleh Dana Pelaburan Awam Arab Saudi dan Reuben Brothers, telah membayar deposit £17 juta sekitar £9 juta yang telah hilang sebagai hasilnya.

Setelah penarikan diri Staveley, kemunculan minat Kumpulan Bellagraph Nova dari Singapura tidak pernah maju melepasi pasukan sah Ashley dengan pembesar pakaian sukan itu hanya bersedia berinteraksi dengan calon pembeli setelah dia memiliki bukti dana dan deposit yang cukup besar.

Dengan tawaran £280 juta yang tidak pernah hampir berjaya mendapatkan BNG, selain meminta sokongan bekas kapten Newcastle, Alan Shearer, agensi berita PA memahami bahawa jalan ini tidak lagi dikejar.

Pada masa yang sama, ahli perniagaan Amerika Henry Mauriss membuat tawaran lisan sebanyak £350 juta ketika tempoh eksklusiviti PCP tamat, tetapi itu masih belum dapat dipastikan dan jam masih berdetik.

Difahamkan bahawa khemah Ashley sedang mencari jawapan pasti dalam beberapa hari, tetapi pemilik Magpies mengundurkan diri untuk musim pemilikan yang lain yang berani mempercayai bahawa pencariannya untuk pembeli mungkin akhirnya akan mencapai kesimpulan yang berjaya.

Pemerintahannya kini berlanjutan hingga lebih dari 13 tahun, tempoh yang mana kelab ini hampir habis dijual, tetapi masih ada di rak.