Eropah Berita

Mbappe cemerlang

Pendahulu liga perancis, Paris Saint Germain (PSG) menang besar 5-0 keatas Club Brugge. PSG bertandang ke Stadium Jan Breydel sebagai pasukan pilihan.

Hatrik Kylian Mbappe dan dua gol sumbangan Mauro Icardi terus meletakkan PSG di kedudukan selesa dalam kumpulan A. Kelibat pemain sayap Argentina, Angel Di Maria yang mempamerkan persembahan luar biasa seharusnya diberi pujian.

Di Maria terlibat secara langsung dalam kesemua gerakan gol yang dihasilkan. Peranan pemain bukan sekadar di bahagian sayap tetapi juga di bahagian tengah dalam mencipta umpanan buat pemain barisan hadapan yang diketuai Icardi.

(Photo by Anthony Dibon/Icon Sport via Getty Images)

Walaubagaimanapun, Di Maria gagal menyumbangkan gol atas faktor kecekapan bekas penjaga gawang Liverpool, Simon Mignolet yang menafikan satu per satu percubaan. Jika Mignolet tidak beraksi dengan cemerlang, Club Brugge berpotensi untuk menerima nasib seperti Tottenham Hotspur yang dibelasah Bayern Munich 8-2 pada perlawanan kedua peringkat kumpulan beberapa minggu lepas.

PSG begitu kebal pada aksi awal pagi tadi apabila berjaya memastikan gawang gol mereka tidak dibolosi. Malah, tiada satu percubaan tepat yang mampu dihasilkan pasukan tuan rumah. Untuk rekod, PSG masih belum dibolosi sepanjang tiga perlawanan peringkat kumpulan yang telah berlangsung.

Walaupun tanpa kehadiran bintang Brazil, Neymar, PSG tetap utuh dalam barisan serangan. Formasi 4-3-3 yang diguna pakai Thomas Tuchel sememangnya memberi ruang buat trio Di Maria, Icardi, dan Mbappe untuk sentiasa mencipta ancaman kepada pasukan lawan.