Luar Negara Berita

Pemain dengan rekod gaji terbesar di Serie A

Cristiano Ronaldo adalah pemain dengan gaji yang besar di Serie A, dilaporkan bahawa beliau menerima 31 ​​juta euro setahun.

Dengan jumlah gaji dalam bola sepak Itali meningkat, sebahagian besarnya adalah disebabkan Ronaldo, dengan ketibaan bintang Portugis pada musim panas lalu telah membawa minat yang lebih besar kepada Serie A.

Angka yang dikeluarkan oleh Gazzetta dello Sport menunjukkan bahawa jumlah pendapatan pemain telah naik dari 1.13 bilion euro pada 2018/19 hingga 1.4 bilion euro pada musim ini.

Bekas penyerang Real Madrid mendahului dengan 31 juta euro meninggalkan jauh rakan sepasukannya Matthijs de Ligt (lapan juta euro), Romelu Lukaku (7.5 juta euro), Gianluigi Donnarumma (enam juta euro), Diego Godin (lima juta euro) dan Franck Ribery (empat juta euro).

Bayaran gaji Ronaldo juga adalah bayaran gaji keseluruhan skuad Parma (31 juta euro dan mendahului SPAL (30 juta euro), Udinese (30 juta euro) dan Brescia (28 juta euro).

Juventus adalah kelab yang membayar gaji paling banyak (294 juta euro), diikuti oleh Inter (139 juta euro), AS Roma (125 juta euro), AC Milan (115 juta euro) 103 juta euro).