Luar Negara Berita

Video – Pep Guardiola puji para pemain, Jurgen Klopp selindung rasa kecewa

Manchester City berjaya menjulang Community Shield awal pagi tadi apabila menang ke atas Liverpool dalam penentuan sepakan penalti 5-4 setelah terikat seri 1-1 di Wembley.

Georginio Wijnaldum gagal menjaringkan penalti untuk Liverpool manakala juara Liga Perdana, City mudah menjaringkan kesemua sepakan penalti untuk mengekalkan mereka sebagai juara Community Shield.

Walau bagaimanapun, City mendahului pada separuh masa pertama melalui Raheem Sterling pada minit ke-14 sebelum Liverpool mengikat gol penyamaan pada separuh masa kedua melalui Joel Matip.

Dominasi ditunjukkan oleh pasukan Pep Guardiola yang menafikan serangan Liverpool ke kubu City yang ketuai oleh Stones dan Otomendi.

“Dahaga untuk menang ada di sana, permainan ini sangat mencabar, saya fikir kami mempunyai separuh masa pertama yang bagus dengan jaringan 1-0, dan kami mempunyai dua peluang untuk menjaringkan gol kedua.

“Saya tidak tahu sama ada musim ini bakal menjadi seperti musim lalu – dua pesaing sebenar – saya rasa United dengan [kehadiran] Harry Maguire dan pemain lain, Arsenal juga, Chelsea dan Tottenham. Saya rasa akan ada ramai pesaing kali ini.”

Manakala bagi pengendali Liverpool, Jurgen Klopp memuji persembahan yang ditunjukkan oleh kedua-dua pasukan.

“Ini satu perlawanan yang sangat hebat, kedua-dua pasukan mempunyai pra-musim yang sama, perjalanan masih jauh [dan] anda tidak tahu di mana anda berada, ia begitu sengit.

“Jelas sekali pada babak kedua kami bermain dengan baik dan penuh dengan keinginan. Kami gagal memenanginya, tetapi sekurang-kurangnya kami mendapat gol penyamaan. Penalti, semuanya berpihak kepada nasib dan kemampuan penjaga gawang menyelematkan bola, tetapi saya tidak boleh kecewa hari ini.”