
Kejayaan Brazil di Copa America pada awal pagi tadi bermakna satu lagi piala berjaya di menangi oleh Dani Alves.
Pemain berusia 36 tahun kini mempunyai 40 trofi selepas menang 3-1 ke atas Peru.
Alves telah mengangkat tiga trofi Liga Juara-Juara, enam kejuaraan La Liga dan lima Copa del Rey dalam sewaktu di Barcelona, Juventus dan Sevilla.
Dani Alves is now the first player in history to win 40 trophies in his career! 🔥
He wins the #CopaAmerica 2019 MVP too! 🙌 pic.twitter.com/nDqBcQ7ttc
— Premier Sports 📺 (@PremierSportsTV) July 7, 2019
Dua gelaran Ligue 1 dalam tempoh terakhirnya bersama Paris Saint-Germain.
Sebelum ini pemain pertahanan Brazil, Maxwell menjadi pemain paling berjaya ketika beliau mengangkat Piala Liga Perancis bersama Paris Saint-Germain pada Mei 2017.
Maxwell memenangi dua gelaran Belanda dan Piala KNVB selama lima tahun dengan Ajax sebelum mengangkat tiga gelaran Serie A berturut-turut dengan Inter Milan.
3x 🌍UCL
2x 🌍UEL
4x 🌍UEFA Supercup
3x 🌐Club World Cup
1x 🇮🇹Serie A
1x 🇮🇹Cup
6x 🇪🇸LaLiga
5x 🇪🇸Supercup
5x 🇪🇸Cup
2x 🇫🇷Ligue 1
2x 🇫🇷Supercup
1x 🇫🇷Cup
1x 🇫🇷League Cup
2x 🌐Confederations Cup
—
2x 🌎#CopaAmericaDani Alves has just won his 40th trophy! 😯
Not a bad career, huh? pic.twitter.com/Uv6ppUqT9j
— SofaScore🌐 (@SofaScoreINT) July 7, 2019
Tetapi kejayaan Alves di Paris menutup kejayaan Maxwell.
Pada usia 36 tahun, dia berjaya memenangi 40 piala dan merupakan ejen bebas apabila dilaporkan bakal meninggalkan PSG pada akhir musim.