Luar Negara Berita

Ali Krieger, cerita tentang enam serangan jantung dan tiga Piala Dunia

“Anda tidak tahu bila ia akan menjadi kali terakhir anda untuk melangkah ke padang. Kecederaan memberi anda perspektif. Mereka mengajar anda untuk menghargai detik-detik yang mungkin telah saya ambil sebelum ini.”

Ini adalah kata-kata pemenang Piala Dunia tiga kali Ali Krieger, di mana beliau menganggap karier bola sepaknya telah berakhir.

Pada usia 21 tahun, Krieger melakukan pembedahan serius selepas kakinya patah ketika mewakili Penn State University.

Lima bulan kemudian, malang beliau bertambah apabila jatuh sakit ketika penerbangan pulang ke rumah dari Florida.

“Saya tidak tahu pada masa itu, tetapi saya tidak rasa betul,” katanya kepada ESPN The Magazine. “Saya tidak boleh pergi ke bilik mandi tanpa berasa nafas.”

Krieger tahu sesuatu yang tidak betul dan dia terus berjumpa doktor, di mana keputusan ujian mendedahkan terdapat darah beku pada kaki dan paru-paru.

Bukan itu sahaja, beliau juga telah mengalami enam serangan kecil jantung dan doktor pernah memberitahunya bahawa bila-bila masa sahaja dia boleh pergi.

Krieger diletakkan dalam keadaan kritikal dan tidak dapat mengambil bahagian dalam aktiviti sukan selama enam bulan.

“Apabila saya pergi ke doktor mereka memberitahu saya ia adalah perkara yang baik, kerana jika saya akan tidur malam itu, saya mungkin tidak akan terbangun.” dia berkata.

“Saya berusia 21 tahun dan hanya berfikir, ‘Ini bukanlah salah saya.’ Saya tidak tahu sama ada saya akan hidup melalui ini. ”

13 tahun kemudian, Krieger telah memainkan peranan penting dalam perjalanan membawa pulang Piala Dunia ke Amerika Syarikat.

Pemain berusia 34 tahun itu telah membuat lebih daripada 100 penampilan untuk negaranya.

Tetapi kemenangan semalam di Parc Olympique Lyonnais menjadi yang terbaik dalam kerjayanya.