Luar Negara Berita

Pochettino vs Guardiola : Pertembungan dua kelab Liga Perdana di pentas Eropah

Liga Juara-Juara akan mempunyai rumah baru untuk dialu-alukan ketika dalam perjalanan Madrid, di mana akan berhenti di Stadium Tottenham Hotspur untuk kali pertama pada malam Selasa ini yang menyaksikan Mauricio Pochettino menentang Pep Guardiola dalam pertempuran untuk mencapai separuh akhir kejuaraan Eropah.

Pertembungan ini bukan sahaja menyaksikan kedua-dua jurulatih, Pochettino dan Guardiola saling berhadapan di saingan Liga Perdana tetapi mereka juga mempunyai sejarah sewaktu mewakili Espanyol dan Barcelona, sebagai pemain dan kemudian sebagai jurulatih.

“Kami menghadapi satu sama lain sebagai pemain bola sepak dan jurulatih berkali-kali di Sepanyol dan ia sentiasa sukar untuk bermain menentang Barcelona,” kata Pochettino.

(Photo by Tom Flathers/Man City via Getty Images)

“Kami akan menjadi agresif dan cuba menguasai [City].”

Kedua-duanya telah bertemu 14 kali sebagai jurulatih dan rekod pastinya memihak Guardiola, setelah memenangi lapan perlawanan berbanding dua untuk Pochettino.

Espanyol memperoleh kemenangan 2-1 di Nou Camp pada tahun 2009, dengan Ivan de la Pena menjaringkan gol, dan jurulatih daripada Argentina itu mengalahkan Guardiola untuk kekalahan pertama Liga Perdana ketika Spurs menang 2-0 pada Oktober 2016.

Sejak itu, Guardiola telah memangil Spurs sebagai “pasukan [Harry] Kane.”

“Ia tidak menghormati, ketika dia berada di Barcelona, ​​saya tidak merujuk mereka sebagai pasukan Lionel Messi,” jawab Pochettino.

Guardiola cepat meredakan sebarang kontroversi yang mungkin timbul daripada komennya.

(Photo by Tottenham Hotspur FC/Tottenham Hotspur FC via Getty Images)

“Saya tidak pernah bermaksud tidak menghormati saya bercakap tentang bentuknya dan saya tahu bahawa Tottenham bukan hanya Kane,” balas Guardiola.

“Saya telah bercakap banyak kali dengan Mauricio dan saya tidak pernah mahu mengkritik kerjanya. Tottenham adalah salah satu pasukan terbaik.”

Perbalahan ini mungkin menjadi semakin buruk tetapi persaingan hampir pasti akan kembali pada malam Selasa, dengan City berharap untuk melangkah ke separuh akhir buat kali pertama di bawah kendalian Guardiola dan kali pertama sejak Manuel Pellegrini pada 2016, sementara Spurs berada di tahap lapan terakhir untuk hanya kali ketiga dalam sejarah mereka.

Walau bagaimanapun, Pochettino memberi pujian kepada lawannya.

(Photo by Clive Rose/Getty Images)

“City sedang membina satu pasukan untuk memenangi segala-galanya [Liga Perdana, Piala FA dan Liga Juara-Juara, sudah memenangi Piala Carabao],” akui Pochettino.

“Mereka sangat baik dan mempunyai salah satu jurulatih terbaik. Sekiranya kelab boleh mencapai empat piala, itu adalah mereka.”

Guardiola juga menghambur kata pujian untuk bekas kapten Espanyol.

“Mauricio adalah jurulatih terbaik, kami saling berhadapan sebagai pemain dan jurulatih,” katanya.

“Dia melakukan pekerjaan yang hebat [dengan Spurs] dan saya suka menonton perlawanan pasukannya.”