Luar Negara Berita

Pep Guardiola Jangka Man City Akan Terlepas Beberapa Mata Penting

Pep Guardiola menjangkakan pasukan kendalian beliau, Manchester City bakal melepaskan lebih banyak mata dalam perlumbaan merebut kedudukan Liga Perdana Inggeris walaupun mendapat kemenangan selesa ke atas Everton yang meletakka  pasukannya untuk pertama kali di puncak liga sejak Disember lalu.

Guardiola yang gembira dengan kemenangan tersebut menyatakan bahawa beliau berpuas hati dengan persembahan anak buahnya.

“Rasanya lebih baik berada di puncak liga, tetapi kami telah bermain lebih  satu perlawanan lagi,” kata Guardiola. “Ia adalah yang terbaik yang boleh kita lakukan.

“Realitinya kita boleh, satu bulan lalu, 10 mata di belakang Liverpool. Beberapa hari yang lalu, kami boleh menjadi tujuh mata di belakang mereka.

“Kini kami berada di puncak liga. Apakah pelajaran ini? Jangan berputus asa. Ia adalah sama untuk setiap atlet, tidak pernah berputus asa, sentiasa berusaha untuk menang.

“Saya tidak tahu bagaimana Liverpool bakal mengejar kami, itulah persoalan untuk mereka, tetapi tentu saja mereka perlu bermain di Old Trafford melawan Manchester United, kami akan melihat bagaimana ia selesai. Kami mempunyai 12 perlawanan untuk bermain, terdapat banyak mata untuk dimainkan dan kami juga akan menlepaskan mata antara sekarang dan akhir musim, semoga jatuhan mata serendah mungkin dan kurang dari Liverpool. Saya tidak fikir mana-mana pasukan akan memenangi 12 perlawanan berturut-turut.

“Kami mempunyai ujian yang sangat besar untuk menentang Chelsea, mereka adalah satu pasukan yang luar biasa, permainan yang penting. Ini adalah perlawanan akhir yang sebenar bagi kita, jika kita dapat mengambil semua mata, kita akan membuat langkah besar.

“Mereka mempunyai seminggu penuh untuk menyediakan pasukan, tetapi itulah caranya. Apabila saya berada di Barcelona dan Bayern Munich, saya pernah mendengar apa yang pengurus lama – Sir Alex Ferguson, Rafa Benitez – berkata, mengadu tentang jadual dan tiada apa yang berlaku.

“Saya tiba di sini, saya kata saya faham keadaan itu. Sekiranya kita bermain hanya satu pertandingan, jadual akan menjadi lebih baik, tetapi apabila anda perlu bermain empat, anda perlu menyesuaikan diri. “