Piala Dunia 2018 Berita

VAR boleh disalahgunakan oleh pemain-Subkhiddin Salleh

Pengerusi Jawatan­kuasa Pengadil Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Subkhiddin Mohd. Salleh menyifatkan penggunaan Video Bantuan Pengadil (VAR) pada kempen Piala Dunia Rusia 2018 telah disalahgunakan oleh pemain untuk mendapatkan gol mudah melalui cara yang tidak sepatutnya berlaku dalam kejohanan antarabangsa.

Malah, pemain yang sering terlibat dalam keputusan VAR adalah pemain seperti Neymar, Kylian Mbappe dan Luis Suarez sepanjang kempen di Rusia.

Katanya, pemain telah mengambil kesempatan untuk menggunakan VAR sebagai platform kepada mereka mementaskan drama bagi mendapatkan gol-gol yang mudah dalam sesuatu perlawanan.

“Saya melihat dengan ada­nya VAR pemain menggunakan peluang ini supaya setiap sentuhan yang berlaku ke atas mereka perlu dinilai semula oleh pengadil.

“Lakonan pemain sering terjadi, terutamanya dalam kawasan kotak penalti kerana ganjaran yang bakal diperoleh adalah sepakan penalti sekiranya VAR memihak kepada mereka.

“Apabila permainan berada dalam situasi bola mati, pemain sering memenuhi kawasan kotak penalti dan adegan tarik menarik kerap berlaku agar tindakan mereka perlu dinilai semula oleh VAR.

“Adakalanya sentuhan tersebut adalah sesuatu perkara biasa atau normal dalam bola sepak, namun pemain telah melakukan lakonan yang sa­ngat dramatik agar insiden tersebut memberikan ke­lebihan kepada pasukannya,” katanya kepada Kosmo!

Bagi edisi Piala Dunia 2018, Subkhiddin bertugas sebagai Jurulatih Teknikal Pengadil di Moscow yang mana skop tugasnya adalah merancang persiapan pengadil dari aspek teknikal, menganalisis prestasi pengadil, memberi penjelasan teknikal kepada pemain dan pegawai pasukan bertanding serta memberi maklum balas mengenai pres­tasi pengadil sepanjang kejohanan.

Selain itu, tugasnya juga adalah membuat analisis berkaitan dengan VAR selepas perlawanan tamat dan memberi taklimat kepada pasukan mengenai perkara-perkara yang perlu dielakkan seperti sentuhan, panduan mengelak daripada dilayangkan kad merah dan sebagainya.

Ia adalah penampilan kedua Subkhiddin di pentas sama yang mana sebelum ini beliau telah bertugas sebagai pengadil keempat bagi edisi ke-19 untuk perlawanan pembukaan Piala Dunia 2010 antara pasukan tuan rumah, Afrika Selatan menentang Mexico.

Tambah Subkhiddin, VAR hanya berfungsi sebagai pembantu dan keputusan sesuatu perkara tetap terletak di tangan pe­ngadil utama.

“Kita perlu faham sistem VAR, tiada keputusan hitam putih seperti mana keputusan teknologi garisan gol untuk mengesahkan sesuatu jaringan.

“Tugas pengadil tengah sentiasa diberikan ke­uta­maan kerana VAR hanya dijadikan sumber rujukan sekiranya berlaku insiden yang kurang jelas di mata pengadil.

“Bagaimanapun, ia sering menjadi perdebatan meskipun kempen Piala Dunia telah tamat kerana tindakan yang dilakukan dan menganggap pengadil terlalu bergantung kepada VAR.

“Hakikatnya, VAR hanya digunakan untuk melihat sentuhan yang berlaku ke atas pemain, seterusnya insiden tersebut perlu dihukum atau tidak kuasa sepenuhnya masih terletak di tangan pengadil utama,” katanya.