Piala Dunia 2018 Berita

FA Palestin minta Lionel Messi tarik diri daripada perlawanan persahabatan menentang Israel

Persengketaan di antara Palestin dan Israel sudah lama berlalu dan tidak nampak akan tamat dalam tempoh masa terdekat. Setiap hari kita akan mendengar mengenai serangan yang berlaku di Palestin daripada tentera Israel. Ramai nyawa yang terkorban termasuk kanak-kanak.

Skuad kebangsaan Argentina telah merancang untuk mengadakan perlawanan persahabatan dengan Israel sebagai salah satu persiapan mereka menjelang Piala Dunia 2018.

Namun, berita tersebut tidak disenangi oleh peminat-peminat Lionel Messi di Palestin.

Perlawanan di antara Argentina dan Israel itu akan berlangsung di Stadium Teddy Kolek, Jerusalem. Stadium itu terletak di barat Jerusalem, kawasan yang menjadi rebutan di antara Palestin dan Israel.

Persatuan Bolasepak Palestin telah menggesa untuk peminat membakar gambar dan jersi Messi jika dia meneruskan hasrat untuk beraksi dalam perlawanan menentang Israel.

Dengan kehadiran Messi, ramai peminat dijangka menghadiri perlawanan tersebut dan FA Palestin mendakwa perlawanan tersebut sebenarnya digunakan sebagai alat politik oleh Israel untuk merampas kawasan tersebut.

Presiden Persatuan Bolasepak Palestin, Jibril Rajoub sebelum ini telah menulis surat kepada Presiden Persatuan Bolasepak Argentina Claudio Tapia, supaya Argentina tidak beraksi dalam perlawanan tersebut.

“Kerajaan Israel telah menjadikan perlawanan bolasepak kepada alat politik. Selain daripada mendapat liputan luas media Argentina, perlawanan tersebut juga dianjurkan sebagai salah satu sambutan hari kebangsaan ke-70 Israel,” tulis Rajoub dalam suratnya.