Malaysia Liga Super Malaysia

Akhyar, Hadi Fayyadh dalam perancangan Bojan Hodak untuk kejohanan AFC B-19

Jurulatih pasukan bawah 19 tahun (B-19) negara, Bojan Hodak menegaskan penyerang Akhyar Rashid dan Hadi Fayyadh Abdul Razak tetap berada dalam perancangannya meskipun tidak tersenarai dalam 27 pemain bagi kem latihan pusat bermula Ahad ini.

Katanya, selain Akhyar dan Hadi, lapan lagi pemain tidak dapat bersama pasukan untuk persiapan Kejohanan AFF B-19 memandangkan mereka mempunyai komitmen dalam saingan Liga Malaysia yang berlangsung sepanjang bulan Ramadan.

“Latihan pusat ini mengumpulkan pemain yang tidak beraksi apabila liga berehat seketika. Kita mahu pemain ini kekal cergas kerana kita akan mengharungi Kejohanan AFF di Indonesia pada bulan Julai ini.

“Ada 10 pemain yang tidak dapat saya panggil kerana mereka bermain dalam Liga Super dan Liga Perdana termasuk Akhyar dari Kedah. Dalam 27 pemain yang dipanggil ini bukan senarai akhir untuk ke Kejohanan AFF, saya akan menilai pemain lain juga,” katanya kepada Berita Harian.

Pasukan bimbingan Bojan Hodak akan berlatih selama sembilan hari di Wisma FAM dan 23 pemain terbaik akan dipilih dan dibawa ke Bangkok, Thailand pada 29 Mei bagi latihan sebelum menghadapi tiga perlawanan persahabatan dan pulang ke tanah air pada 5 Jun.

Tambah Hodak, beliau mengakui berdepan dengan kesukaran untuk mendapatkan pemain sebelum ke Kejohanan AFF memandangkan jadual liga yang agak padat.

“Saya tidak mempunyai banyak masa untuk memanggil semua pemain sebelum kejohanan itu nanti, mungkin hanya dua atau tiga hari dapat mengadakan latihan dengan semua pemain. Saya tidak menetapkan sasaran kerana tidak mahu memberi tekanan kepada pemain tapi sudah pasti kita mahu menang setiap perlawanan.

“Kita akan cuba mara ke separuh akhir terlebih dahulu dan kemudian melihat peluang ke final. Bagi saya Kejohanan AFF ini persiapan pasukan sebelum misi utama pada Kejohanan AFC di Indonesia, Oktober depan,” katanya.