Luar Negara

FIFA siasat kes penyalahgunaan bahan terlarang dalam skuad kebangsaan Russia

Skuad Piala Dunia 2014 Russia sedang diperiksa oleh FIFA selepas dakwaan doping yang disyaki melanda skuad kebangsaan Russia, menurut satu laporan pada hari Ahad, dengan badan pentadbir bola sepak dunia mengesahkan penyiasatan sedang berlangsung.

23 pemain daripada skuad Russia yang kalah dalam peringkat kumpulan di Brazil tiga tahun lalu adalah antara sekurang-kurangnya 34 pemain bola sepak Rusia dalam senarai lebih 1,000 atlet yang disenaraikan sebagai “orang yang menarik” dalam laporan yang ditugaskan oleh Agensi Anti Doping Dunia (World Anti-Doping Agency) WADA) mengenai gangguan yang ditaja negara dalam 30 sukan, menurut akhbar berbahasa Inggeris.

“FIFA masih menyiasat tuduhan yang dibuat terhadap pemain bola sepak Russia,” kata jurucakap FIFA kepada media.

Russia kini menganjurkan Piala Konfederasi FIFA sebagai persiapan untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia akan datang pada tahun 2018.

Lima pemain daripada skuad 2014 – Igor Akinfeev, Denis Glushakov, Maksim Kanunnikov, Aleksandr Samedov dan Yuri Zhirkov yang berada dalam pasukan semasa, yang disingkirkan pada hari Sabtu berikutan kekalahan kepada Mexico.

Football Tribe mengutip sumber yang mengatakan beberapa pemain mendakwa sampel air kencing mereka mungkin bertukar keluar untuk kumpulan bersih tanpa mengira sama ada mereka terlibat dalam program doping.

Laporan itu datang selepas FIFA menggantikan dua pegawai etika teratas tanpa memberi amaran pada kongres tahunan FIFA bulan lepas di Bahrain.

Ketua Umum WADA, Dick Pound memberitahu, “Terdapat tanggungjawab besar terhadap FIFA untuk mencapai kesimpulan yang masuk akal mengenai perkara-perkara ini sebelum Piala Dunia berlangsung.

“Adalah menjadi tanggungjawab mereka untuk mengatakan langkah-langkah apa yang mereka ambil, apa yang mereka temukan, dan mengambil tindakan apa pun yang diperlukan untuk melindungi integriti sukan. Malah di dalam badan pentadbir dengan sedikit kredibiliti sebagai FIFA, jika anda seorang pegawai kanan anda tidak mahu menjadi sebahagian daripada badan yang mengabaikannya.

“Terdapat penolakan lembaga doping dalam bola sepak selama bertahun-tahun . Saya telah melihat terlalu banyak kes-kes yang dikendalikan oleh FIFA, langsung dari tanah fantasi, tentang bagaimana mereka tidak mempunyai masalah. Mereka benar-benar perlu mengambil kes ini dengan serius . “