Luar Negara

AFC akan bantu baik pulih Liga Singapore

Konfederasi Sepak Bola Asia (AFC) akan membantu Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS) untuk mengubah struktur liga dari negara jiran, S.League.

Setiausaha Agung AFC, Dato ‘Windsor John berkata bantuan pakar akan diperolehi untuk menilai S.League sebelum melaksanakan model untuk perubahan.

“Sebelum kita sampai kepada model yang ingin dilaksanakan oleh AFC, kita perlu mempunyai penilaian yang tepat terhadap S.League,” kata John.

“Komitmen saya terhadap jawatankuasa eksekutif (FAS) dan dewan eksekutif adalah agar kami dapat menghantar orang yang tepat untuk datang ke Singapura dan membuat penilaian sebelum menyampaikan model yang akan berfungsi untuk membantu bolasepak Singapura.”

AFC akan menanggung kos konsultasi.

“Kami mempunyai pelbagai pakar dari Asia dan satu memorandum persefahaman dengan UEFA yang telah memberikan kita peluang untuk membawa pakar dari Eropah. Kita perlu mencari pakar yang bekerja dalam keadaan yang sama dan kita perlu mencari keseimbangan yang betul.”

“Kami perlu membuat keputusan yang tepat supaya mendapat hala tuju yang jelas ke arah mencapai perubahan yang ingin dibuat oleh lembaga persatuan bolasepak singapura.”

Kehadiran penyokong yang rendah dalam satu perlawanan, kekurangan minat dan nilai penajaan yang semakin menurun telah memberi kesan yang besar kepada S.League dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Perancangan yang baik untuk hari ini bermakna seseorang perlu membersihkan padang dan menanam benih, benih perlu disiram dan dipelihara. Hanya orang yang ada pada 15 atau 20 tahun yang akan datang meraih buah-buahan, dan itu adalah proses yang panjang. ”

Presiden FAS, Lim Kia Tong bersetuju menegaskan bahawa perancangan jangka panjang adalah tumpuan utamanya.

“Melangkah ke hadapan, kita tidak akan mengubah struktur demi mengubah struktur,” katanya.

“Apa pun keputusan yang dibuat berkaitan dengan pentadbiran, FAS pasti akan meneliti apa yang telah kita pelajari daripada AFC.”

Sumber: AFC