Malaysia

Mengubah Lanskap Bola Sepak Perlukan Pengorbanan

Barisan exco FAM pada 1976, waktu kegemilangan bolasepak negara. - Gambar dari HISTORY OF FOOTBALL IN MALAYSIA 1900 - 2000
FAM pada 1976, waktu kegemilangan bolasepak negara. –  HISTORY OF FOOTBALL IN MALAYSIA 1900 – 2000

Oleh Omar Zin

Untuk berubah bukannya mudah. Perubahan memerlukan pengorbanan.

Namun apa yang dinanti-nantikan penyokong Selangor bukannya pemecatan Zainal Abidin Hassan. Malah bukan sekadar pengunduran Rosman Ibrahim dan S Sivasundram.  Mereka mahukan Selangor digerakkan secara profesional. Sebuah pengurusan yang hanya mementingkan satu perkara sahaja, iaitu bola sepak.

Adakah bola sepak Malaysia mampu bersaing dengan negara-negara yang jauh lebih hebat satu hari nanti? Sudah tentu. Melalui profesionalisme.

Sikap profesionalisme boleh ditonjolkan dalam pelbagai aspek seperti penajaan, pengurusan pasukan dan stadium.

JDT menunjukkan segala-galanya tentang profesionalisme. Aspek kejurulatihan, latihan pemain, padang, stadium, komunikasi antara pengurusan dengan penyokong dan pembangunan belia. Hanya dari aspek perpindahan pemain dan media sosial masih perlu diperbaiki.

Kelantan sudahpun membuktikan bahawa pasukan bola sepak tempatan mampu menjana kewangan sendiri hasil tajaan pelbagai pihak terutamanya daripada jutawan kosmetik terkenal, Datuk Seri Vida. Ia harapan semua orang untuk melihat pasukan-pasukan liga mendapat sumber kewangan tanpa perlu bergantung kepada bantuan kerajaan. Sebab itu, apabila pasukan Pantai Timur itu mengambil masa yang terlalu lama untuk melunaskan gaji pemain-pemain mereka, ia merupakan sesuatu yang sangat aneh.

Satu lagi pasukan Pantai Timur, Pahang mengorbankan pasukan terbaik mereka dengan melepaskan sejumlah besar pemain-pemain utama demi profesionalisme. Ia satu pengorbanan yang sangat besar sehingga mengundang kemarahan peminatnya sendiri. Sama ada ia satu pengorbanan yang berbaloi kita hanya boleh tunggu dan lihat. Apa yang pasti, PBNP percaya perubahan tersebut mampu membawa kepada pulangan yang lebih besar di masa hadapan.

Penyokong Peteh pula masih menunggu transformasi PBSNT tetapi sekurang-kurangnya mereka masih mempunyai satu perkara yang boleh dibanggakan iaitu laman media sosial Terengganu FA. Cara mereka mengendalikan media sosial adalah sangat mengkagumkan. Dengan menyediakan media sosial bertaraf profesional, ia secara tidak langsung boleh menarik minat terhadap liga tempatan.

Pasukan kelab seperti Felda juga mengejutkan ramai pihak. Sangkanya, pasukan ini akan terkubur satu hari nanti seperti MPPJ FC, MK Land, KL Plus, Pos Malaysia disebabkan kekurangan dana dan tentunya, kehadiran penonton. Namun jangkaan itu meleset sama sekali apabila Felda masih bertahan sehingga hari ini, bersaing kejuaraan liga dengan JDT malah mempunyai stadium sendiri!

Yang terbaru, Persatuan Pulau Pinang sendiri menyerahkan kuasa menguruskan pasukan kepada golongan profesional seperti Bojan Hodak dan Nenad Bacina. Ia sangat luar biasa melihatkan persatuan sukan negeri membenarkan muka baru tetapi perubahan ini adalah sangat dialu-alukan apatah lagi pada ketika ini.

Namun perubahan-perubahan yang dinyatakan mungkin terlalu kecil dan tidak cukup bagus membuktikan bahawa perubahan yang lebih besar sememangnya diperlukan jika mahu maju ke hadapan.

Satu-satunya cara ialah melalui badan induk bolasepak negara, FAM. Lebih tepat lagi melalui presiden. Penyokong mahukan presiden yang serius tentang keadaan bola sepak negara.  Presiden yang sentiasa turun padang mencari cara bagaimana untuk majukan bola sepak. Presiden yang sentiasa bersemuka dengan penyokong menjawab segala persoalan dan mendengar luahan mereka. Itulah tugas seorang presiden persatuan bola sepak negara.

Keinginan untuk berubah perlu ada. Komitmen sepenuhnya amat ditagih barulah sukan akan terus berkembang. Yang paling penting,  kalau mahukan kejayaan, pasanglah cita-cita yang besar. Cita-cita besar itulah yang akan bawa kita ke arah kegemilangan.

Untuk berubah bukannya mudah. Ia mungkin mengambil masa bertahun-tahun. Namun percayalah, perubahan akan membuahkan hasil satu hari nanti.