Liga Perdana Berita

Ratcliffe menginginkan Gareth Southgate menjadi pilihan No.1 untuk menggantikan Erik ten Hag

Sir Jim Ratcliffe dan Sir Dave Brailsford nampaknya telah mengulas pendapat yang tidak ternilai dari legenda Manchester United dan dikatakan bersedia untuk memecat Erik ten Hag dan membawa masuk pengurus England pada musim panas ini.

Pemilik INEOS bersedia untuk menggantikan pemain Belanda Erik ten Hag dengan pengurus England Southgate kerana yang terakhir dikatakan telah mendapat sokongan dan persetujuan legenda kelab Manchester United.

Ratcliffe telah meningkatkan usahanya untuk menggegarkan pasukan United selepas perjanjian ekuiti minoriti kelab itu ditandatangani secara rasmi bulan lalu, bermula dengan pengambilan Omar Berrada dari Manchester City sebagai ketua eksekutif dan kini juga hangat di belakang pengarah sukan Newcastle Dan Ashworth.

Ratcliffe telah bersetuju dengan Southgate sebagai orang yang tepat untuk mengetuai United di atas padang, lapor Daily Star, kerana jutawan berusia 71 tahun dan ketua sukan INEOS, Sir Dave Brailsford telah menerima banyak sokongan daripada legenda United yang telah mereka perkatakan. untuk dan bersedia untuk melakukan langkah berani pada musim panas ini.

Southgate kini memberi tumpuan kepada kempen England di Euro 2024 di Jerman pada musim panas ini. Walaupun kontraknya akan tamat pada bulan Disember, dia telah memilih untuk tidak komited dengan perjanjian baharu, dan bukan kerana FA kurangnya mencuba.

Sangat dihormati oleh pemain United dalam skuad England, pemain berusia 53 tahun itu juga menjalinkan hubungan rapat dengan Ashworth, kerana supremo Newcastle itu sebelum ini merupakan pengarah pembangunan elit FA dari 2012 hingga 2019 dan pernah bekerja rapat dengan Southgate.

Ratcliffe nampaknya yakin dia boleh meyakinkan Southgate untuk menukar jawatan England kepada United selepas tamat Euro pada 14 Julai, walaupun Euro mahu Southgate menandatangani kontrak baharu yang akan mengekalkannya sehingga selepas Piala Dunia 2026, tetapi bekas pengurus Middlesbrough telah menangguhkan komitmen sehingga selepas Euro 2024.

United akan menelan kos sekitar £800,000 kepada Southgate daripada kontrak £2.5 juta setahun di England lima bulan lebih awal, apatah lagi meminta pampasan £10 juta lagi untuk memecat Ten Hag dan kakitangannya setahun sebelum perjanjian mereka tamat pada Jun 2025 .

Southgate telah memenangi 57 daripada 91 perlawanannya ketika mengendalikan England, membawa mereka ke final Euro 2020, tetapi tidak terlibat dalam pengurusan kelab sejak dipecat oleh Middlesbrough pada Oktober 2009.

Ditanya mengenai situasi kontraknya minggu lalu menjelang perlawanan persahabatan England menentang Brazil dan Belgium, dia berkata: “Kami secara sedar telah menangguhkan sebarang perbincangan secara dalaman tentang apa yang mungkin akan berlaku seterusnya kerana saya fikir jika kami telah duduk dan menandatangani kontrak baharu dan melakukannya sebelum perlawanan itu. kejohanan, semua orang akan berkata, ‘Nah, anda melakukan ini dengan [Fabio] Capello dan anda harus membuktikan diri anda sebelum anda menandatangani’. Jadi, lihat, saya benar-benar tenang tentang itu dan saya tidak tahu di mana kita akan berada pada pertengahan bulan Julai, selain saya harap ia adalah Dataran Trafalgar dan mari kita mulakan parti itu.”

Walaupun nampaknya Ten Hag mungkin telah mengurangkan tekanan segera ke atas dirinya dengan kemenangan luar biasa 4-3 ke atas Liverpool dalam Piala FA pada hari Ahad, Ratcliffe – diakui sendiri peminat United seumur hidup – tetap tidak yakin dia orang yang tepat untuk membawa pasukan ke hadapan .

Jutawan Britain itu telah diakui secara meluas sebagai pembuat keputusan yang kejam dalam sukan dan hanya mahukan kakitangan pengurusan baharu terbaik yang berkelayakan untuk menyelia era baharu di bawah INEOS.