Piala FA Berita

Casemiro menyelamatkan impian Piala FA Man United dan tugas Ten Hag buat sementara waktu

Sesuatu pemain bernama Mark Robins terukir dalam sejarah Man United sebagai pemain yang menyelamatkan Sir Alex Ferguson dari kehilangan jawatannya sebagai pengurus dengan pemenang Piala FA di Nottingham Forest hampir 35 tahun lalu.

Dan dalam masa 35 tahun lagi mungkin Erik ten Hag hanya boleh berharap bahawa Casemiro akan mendapat kemasyhuran dengan cara yang sama sebab menyelamatkan punggung pelatih Belanda itu.

Minit-minit terakhir tandukan pemain Brazil itu di tiang dekat pada minit ke-89 pada hari Rabu membolehkan Man United menang 1-0 ke atas Forest dalam pusingan kelima Piala FA, pastinya menggurangkan tekanan diatas pengurusnya, Ten Hag, sekurang-kurangnya buat sementara waktu.

United telah memenangi Piala FA untuk memulakan era kejayaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini di bawah Ferguson di Old Trafford selepas gol Robins di City pada Januari 1990. Tiga setengah dekad atau lebih kemudian, terdapat banyak lagi kerja yang perlu dilakukan jika kisah Ten Hag adalah mengikut laluan selari – terutamanya dengan pesaing sengit Liverpool yang menunggu di suku akhir. Syukur untuk pelatih Belanda itu, sekurang-kurangnya, kemenangan atas Forest amat diperlukan untuk Red Devils dan pengurus mereka.

Akan datang seterusnya ialah lawatan ke Etihad untuk satu lagi pertembungan derbi yang dinanti-nantikan dengan musuh ketat Manchester City pada hari Ahad, perlawanan derbi yang sekali lagi akan kuat menguji Ten Hag dan pemain-pemainnya. Sekurang-kurangnya buat masa ini Ten Hag boleh bernafas lebih lega lagi, terima kasih kepada kemenangan hari Rabu.

“Ianya besar!” kata Ten Hag yang jelas keterlaluan, begitulah dengan tingkah laku cirinya selepas sebarang kemenangan, tanpa mengira margin kemenangan.

“Kami mahu memenangi setiap pertandingan, jadi setiap perlawanan adalah besar. Penyokong, mereka berhak mendapat pasukan yang berjuang dan yang menunjukkan penguasaan dan semangat serta keinginan dan daya tahan, dan mereka menunjukkannya hari ini.

“Terdapat banyak pasukan yang bagus dalam Liga Perdana, dan Liverpool dan [Manchester] City berada di kedudukan teratas, tetapi ia adalah satu cabaran yang hebat dan kami benar-benar tidak sabar untuk [berlawanan dengan Liverpool pada pusingan seterusnya] kerana kami menyukai cabaran itu.”

Kekalahan kepada Fulham pada hari Sabtu jelas mendedahkan banyak kelemahan yang menunjukkan segala-galanya yang jelas tidak sejajar di United musim ini, dan United amat bertuah kerana telah menemui jalan untuk menang walaupun banyak kelemahan yang sama ditunjukkan ketika menentang Forest.

“Kami mencipta peluang yang baik, tetapi kami membenarkan mereka beberapa kaunter dan kemudian selepas itu kami mengawal dan kami lebih tenang dan tenang,” kata Ten Hag.

“Saya sangat gembira dengan separuh masa kedua dan sangat gembira dengan semangat dan semangat serta keinginan yang mereka tunjukkan, yang sentiasa menjadi taraf.”