Liga Perdana Berita

Kyle Walker hampir menyertai Harry Kane di Bayern Munich untuk melarikan diri daripada skandal kehidupan peribadi

Kapten Manchester City dan pemain antarabangsa England, Kyle Walker, telah disimbah di muka depan dalam beberapa minggu kebelakangan ini selepas hubungan sulitnya dengan personaliti TV Lauryn Goodman, yang mempunyai dua anak, mengejarnya dan berita itu diketahui umum.

Walker mengakui dia sebenarnya cuba meninggalkan City ke Bayern Munich hanya untuk melarikan diri daripada skandal yang berkisar tentang kehidupan peribadinya.

Meminta maaf dalam temu bual dengan The Sun kepada isterinya, Annie, yang mempunyai tiga orang anak, dan menjangkakan anak keempat, dia berkata: “Apa yang saya lakukan adalah mengerikan dan saya bertanggungjawab sepenuhnya.

“Saya membuat pilihan bodoh dan keputusan bodoh. Saya tidak boleh mula berfikir atau membayangkan apa yang Annie alami. Saya telah cuba bertanya kepadanya tetapi ada kesakitan dan pedih.”

Terperangkap dalam skandal yang mengancam untuk keluar sepenuhnya dari kawalan dalam kehidupan peribadinya, dia secara lisan bersetuju perpindahan £15 juta ke Bayern Munich dari Man City pada Julai untuk menyertai rakan sepasukan Three Lions Harry Kane dalam Bundesliga.

Dia menambah: “Saya cuba melarikan diri. Adakah saya mahu meninggalkan City? Tidak, sudah tentu saya tidak. Kami adalah pasukan terbaik di dunia pada saat ini.

“Tetapi ia adalah peluang untuk melepaskan diri dari England dan media yang saya akan dapatkan.

“Saya sedar jam berdetik. Saya datang sangat hampir untuk bergerak. Kami sedang berbual. Saya akan pergi ke kelab yang hebat, kelab besar. Tetapi akhirnya saya tidak dapat pergi.

“Jika saya berada di Jerman dan ini berlaku, Annie pergi dan saya kini berada di Jerman sendiri.

“Anak-anak saya tidak akan berada di sudut tempat saya boleh melihat mereka.
“Terdapat kesakitan dan emosi pada masa ini tetapi saya boleh pergi ke rumah, membawa anak-anak ke sekolah, dan anak kecil saya ke bola sepak.”

Pemain berusia 33 tahun itu sedar untuk memuji kedua-dua jurulatih kelab dan kebangsaannya atas pemahaman mereka.

“[Pep Guardiola] tidak tahu apa yang berlaku,” jelasnya. “Saya tidak mahu memberitahunya kerana saya tidak mahu dia fikir saya tidak berada di sana. Saya tidak boleh berterima kasih kepadanya untuk pemahaman dan kepercayaan yang dia tunjukkan kepada saya selama empat tahun.”

Dan walaupun tidak menyelidiki secara terperinci mengenai perbualannya dengan bos England, Gareth Southgate, dia menambah: “Untuk pengurus pasukan kebangsaan anda untuk menjangkau pada masa yang diperlukan melangkaui bola sepak.”