Liga Perdana Berita

Man City tidak sabar untuk menamatkan kekalahan yang membingungkan di Tottenham dalam perlawanan Piala FA

Musim lalu, selepas Manchester City baru sahaja merangkul satu lagi kejuaraan Liga Perdana Inggeris, soalan ditujukan kepada Pep Guardiola, pengurus terkenal sekali yang tidak lama kemudian lagi turut memenangi Piala FA dan Liga Juara-Juara untuk melengkapkan kempen terhebat dalam sejarah kelab itu.

Persoalannya pada masa itu, jelas dan langsung, adalah – apakah cabaran seterusnya yang akan diraikan oleh pemain Sepanyol itu di City?

Tidak berganjak dan tanpa mengelap kelopak mata, jawapan Guardiola adalah pantas, malah hampir serta-merta – “Menjaringkan gol menentang Spurs di tempat lawan.”

Dia kemudian meletakkan tangannya bersama-sama dalam isyarat berdoa dengan cara yang ikhlas dan tidak mengejek.

Tidak masuk akal dan paling membingungkan kerana rekod head-to-head dalam bola sepak Inggeris membabitkan kedua-dua kelab ini, City – yang nampaknya tidak pernah menghadapi sebarang kesulitan menghadapi mana-mana pasukan di atas padang – tidak dapat mencari jalan untuk memastikan kemenangan di Tottenham. Tak seri pun!

Malah, menambah penghinaan kepada kecederaan sejauh Guardiola bimbang – mereka tidak mampu menjaringkan walaupun gol tunggal dalam lima kali terakhir City bermain di stadium canggih Spurs, bernilai $1 bilion lebih, selepas pernah bermain di sana sekali dalam Liga Juara-Juara dan empat kali dalam Liga Perdana.

‘Aduh!’ memang, dengan Tottenham telah muncul sebagai pemenang dengan markah 1-0, 2-0, 2-0, 1-0 dan 1-0. Memang sukar dipercayai tetapi benar.

Nah, City dan Guardiola kini akan mempunyai satu lagi peluang untuk memecahkan masalah itu pada hari Jumaat apabila mereka bertandang semula ke Stadium Tottenham Hotspur untuk memainkan perlawanan utama dalam pusingan keempat Piala FA.

Tugas City sepatutnya lebih mudah kali ini, sekurang-kurangnya di atas kertas, kerana penjaring gol ace Son Heung-min dan Harry Kane – yang kedua-duanya pernah menjadi momok City dalam perlawanan yang disebutkan di atas – kedua-duanya tiada pada masa ini, kerana Son akan beraksi di tempat lawan. tugas kebangsaan di Piala Asia bersama Korea Selatan dan Kane sudah menjadi sebahagian daripada Bayern Munich dalam Bundesliga.

Hanya bulan lepas City – walaupun mendominasi Spurs dalam perlawanan liga di laman sendiri – akhirnya mensia-siakan kelebihan 3-1 untuk seri 3-3.

Harapan Guardiola untuk gol sukar difahami itu di Spurs juga boleh terjejas secara drastik kerana penyerang bintang Erling Haaland masih belum bersedia untuk kembali daripada kecederaan kaki yang mengetepikan dia sejak minggu pertama pada Disember.

Bagaimanapun, berita yang menggembirakan ialah pemain azimat Kevin De Bruyne kembali beraksi dan mendesis, berdasarkan eksploitasi terbarunya di atas padang sebagai pemain gantian dalam perlawanan terbaru City – kemenangan 3-2 di Newcastle pada 13 Januari. Ahli sihir Belgium itu boleh berada dalam barisan untuk permulaan pertama dalam kemunculan semulanya berikutan penampilan menakjubkannya dalam perlawanan yang memikat itu di mana dia menjaringkan satu gol dan membuat satu lagi gol dalam masa kurang daripada 30 minit di atas padang.

City hanya gagal menjaringkan gol dalam hanya tiga daripada 32 perlawanannya. Kegagalan untuk berbuat demikian sekali lagi, untuk kali keenam berturut-turut dalam perlawanan di tempat lawan menentang Tottenham, sememangnya tidak dapat difahami sama sekali.