Liga Juara-Juara Berita

Mentaliti kemenangan Barcelona menyaksikan mereka berjaya kembali ke Liga Juara-Juara

Barcelona nampaknya berhasrat untuk kembali ke Liga Juara-Juara musim depan dan pengurus bangga Xavi berkata pasukannya sudah pasti mempamerkan ketabahan dan mentaliti kemenangan dalam Liga Juara-Juara selepas ia mengesahkan kembali ke peringkat kalah mati. Pertandingan kelab elit Eropah buat pertama kali dalam tiga musim hari ini.

Joao Cancelo dan Joao Felix memainkan peranan penting dalam memastikan kemenangan untuk Blaugranas menjaringkan gol pada setiap separuh masa untuk membolehkan Barcelona menang 2-1 di tempat sendiri menentang Porto yang membawa pendahulu Kumpulan H itu kepada 12 mata daripada lima perlawanan.

Kini, apa yang diperlukan ialah seri menentang Antwerp yang sudah tersingkir dalam perlawanan terakhir kumpulan mereka untuk mengesahkan tempat teratas.

“Kami memerlukan ini selepas dua tahun,” kata Xavi.

“Kami bertindak balas dengan baik dan mempamerkan mentaliti kemenangan dalam beberapa kali.

“Ini adalah langkah penting ke arah yang betul. Ia amat bermakna kepada kelab.

“Itu adalah sasaran pertama kami dicapai dalam Liga Juara-Juara. Ia telah menenangkan kami dan meningkatkan keyakinan kami, terutamanya pemain.”

“Perasaan adalah kegembiraan dan melakukan sesuatu dengan baik. Kami semakin maju. Tetapi saya tidak berasa bebas, saya berasa gembira,” kata pemain Sepanyol itu.

“Anda tidak pernah menyelesaikan semua masalah di Barcelona, tetapi ia adalah hari untuk mengucapkan tahniah kepada pasukan dan kelab kerana mara.

“Terdapat banyak perkara yang perlu diperbaiki, sudah tentu. Kita kena rendah diri. Kami telah melakukan beberapa perkara dengan sangat baik, yang lain tidak begitu,” kata Xavi sambil menambah bahawa dia berharap kemenangan itu akan menjadi titik perubahan.

Barca seterusnya menerima kunjungan Atletico Madrid dalam liga pada hari Ahad.