Bundesliga Berita

Harry Kane mendedahkan peristiwa apabila dia meninggalkan Spurs untuk Bayern Munich

Bekas penyerang Tottenham Harry Kane akhirnya terbuka dengan perpindahan £100m ke Bayern Munich pada musim panas selepas menutup rapat tentang apa yang telah dilaluinya.

Kane membuat pendedahan eksklusif kepada FourFourTwo tentang apa yang berlaku semasa perpindahannya dari Tottenham Hotspur ke Bayern Munich. Bekas azimat Spurs itu telah menyesuaikan diri dengan baik sejak tiba di Bavaria, menjaringkan 17 gol dalam 11 penampilan pertamanya di Bundesliga. Bagaimanapun sebelum itu, dia terpaksa mengharungi kekecohan 24 jam pada Ogos 2023 semasa dalam peralihan daripada kelab zaman kanak-kanaknya kepada gergasi Bundesliga Jerman.

“Sejujurnya, ia adalah sedikit pengalaman yang gila,” Kane kini memberitahu FourFourTwo tentang hari yang mengubah hidup itu. “Saya tidak tahu apa yang diharapkan, kerana saya telah berada di Spurs selama 19 tahun dan sangat gembira di sana. Jadi saya telah melangkah keluar dari zon selesa saya – ini adalah yang pertama bagi saya merasakan bagaimana pemindahan ini berlaku, dan menjadi sebahagian daripadanya.

“Musim lalu, apa yang saya fokuskan ialah Tottenhsm dan cuba membantu kelab menamatkan setinggi mungkin dalam jadual. Sebaik musim tamat, saya bercakap dengan Spurs dan menjelaskan bahawa saya rasa sudah tiba masanya untuk meneruskan dan mendorong diri saya sejauh mungkin. Saya kemudian pergi bercuti dan ketika itulah perbincangan mula berjalan. Saya yakin kelab akhirnya akan mencapai kata sepakat.”

Kedua-dua kelab akhirnya bersetuju dengan perjanjian, dengan Bayern bersetuju dengan perjanjian dengan Tottenham untuk Kane bernilai £100m, dengan penyerang England itu menandatangani kontrak empat tahun di kelab itu. Walaupun tiba di padang latihan pada hari pertamanya ternyata pengalaman yang agak menggerunkan, malah untuk pemain yang menjaringkan gol panas Liga Perdana itu.

“Saya bangun pada pagi Sabtu, terus ke latihan, bertemu semua pemain buat kali pertama, kemudian kami mempunyai permainan malam itu,” Kane merenung. “Saya berada di lapangan terbang petang tadi. Seperti yang saya katakan, ia gila.

“Beberapa hari pertama itu terasa seperti menyertai sekolah baharu. Bersua muka dengan nama, memperkenalkan diri, semua orang bertanya khabar. Saya pernah berdepan dengan ramai budak lelaki pada masa lalu, jadi seronok untuk mengenali mereka semua secara peribadi. Ia agak nyata, tetapi saya gatal untuk meneruskannya.”

Kane membuat penampilan sulung untuk kelab itu hanya sehari selepas diumumkan secara rasmi sebagai pemain Bayern Munich, walaupun sebagai pemain gantian pada separuh masa kedua dalam kekalahan 3-0 kepada RB Leipzig dalam Piala Super Jerman. Sejak saat itu, Kane segera tahu bahawa dia telah membuat keputusan yang tepat.

“Rasanya luar biasa untuk membuat debut saya,” kata Kane. “Suasana di sana adalah sesuatu yang istimewa, dan sejak itu saya sedar ia bukan sekali sahaja. Bola sepak Jerman mempunyai beberapa peminat paling ghairah yang pernah saya lihat.

“Saya masih ingat menunggu untuk datang, mendengar gendang dan melihat semua sepanduk dan bendera. Ia membuatkan saya merinding. Budaya peminat di Jerman mengejutkan saya dari awal.”