Liga Perdana Berita

Mikel Arteta mengambil segala tanggung jawab atas kekalahan Arsenal di West Ham

Mikel Arteta mengambil segala tanggung jawab atas kekalahan Arsenal 3-1 di Piala Carabao di West Ham, di mana dia membuat enam pertukaran pada barisan pemainnya untuk pertembungan pusingan keempat, bermula dengan Declan Rice di bangku simpanan semasa kepulangannya Hammers .

Rice menjulang trofi Liga Persidangan Europa sebagai kapten West Ham musim lalu dan kembali ke West Ham buat kali pertama selepas mengesahkan pertukaran £105 juta kepada Gunners. Bagaimanapun Piala Carabao tidak dapat dicapai musim ini selepas jaringan Mohammed Kudus dan Jarrod Bowen dan gol sendiri awal Ben White menyebabkan pasukan London utara itu tersingkir.

“Saya sangat kecewa,” kata bos Gunners Arteta. “Saya bertanggungjawab untuk itu, kami keluar dari piala, kami mahu bermain permainan yang sangat berbeza dan bersaing.

“Permainan membawa arah kerana gol pertama tetapi kami perlu melihat lebih banyak lagi daripada pasukan dan memperoleh hak untuk menang.

“Saya kecewa dengan diri saya sendiri. Kami mahu bermain dengan cara yang berbeza dan kami tidak dapat melakukannya. Setiap kali kita kehilangan rasa sakit itu ada.

“Kami perlu menggunakan kesakitan dan kekalahan ini untuk menyediakan cara terbaik untuk Newcastle pada hari Sabtu.”

Rice adalah satu-satunya penjaring gol kali terakhir West Ham menewaskan Arsenal, dalam Liga Perdana pada 2019.

“Anda sepatutnya menandatangani kelab besar” adalah laungan nakal yang mengejek pemain berusia 24 tahun itu ketika dia datang semasa memanaskan badan.

Jelasnya, kebanyakan persiapan perlawanan itu tertumpu kepada sambutan yang diberikan penyokong kepada pemain tengah England itu dan apabila dia dihantar masuk pada minit ke-56, ejekan-ejekan berikutnya dengan cepat ditenggelamkan oleh tepukan gemuruh daripada kebanyakan penyokong tuan rumah. .

“Ia adalah persembahan pasukan yang sangat bagus. Pemain-pemain ke hadapan melakukan kerja yang sangat baik dan untuk tempoh yang lama kami bermain dengan baik di bahagian pertahanan. Untuk kebanyakannya kami mengharungi dengan baik,” kata bos David Moyes.

“Mungkin kami menjadi pasukan piala yang cukup bagus. Saya mahu menjadi pasukan liga yang benar-benar bagus jika saya boleh tetapi jika saya tidak mampu melakukannya maka kami perlu melakukannya dengan baik dalam piala jika kami boleh.

“Kami hanya menang menentang Arsenal, kami tidak mendapat trofi untuk itu.”