Liga Perdana Berita

Tahap penjagaan masa dan latihan Jadon Sancho yang kejam tidak sesuai untuk kelab atau negara

Tidak lama dahulu apabila Erik ten Hag, menyedari penurunan tahap latihan Jadon Sancho, memeluk bahu pemain itu dan dengan penuh belas kasihan menjauhkan diri daripada silau lampu sorotan dan tampil dengan langkah konkrit untuk menangani fizikal pemainnya. dan masalah mental.

Ini menyaksikan Sancho tidak lama lagi berlatih bersendirian selama lapan minggu semasa Piala Dunia pada bulan Disember, termasuk situasi yang sengit dalam lingkungan selamat kelab amatur Belanda OJC Rosmalen di mana dia bekerja dengan jurulatih yang dipercayai oleh Ten Hag. Dia tidak melihat aksi untuk United selama lebih tiga bulan. Pada penghujung Januari Sancho telah disepadukan semula ke dalam skuad, yang dilihat sebagai kemenangan untuk pengurusan manusia dan penjagaan pastoral Ten Hag.

Bagaimanapun, meneruskan pantas ke musim berikutnya, apabila pemain Belanda itu kali ini mempunyai alasan untuk mempersoalkan usaha dan sikap Sancho sekali lagi menjelang kekalahan Ahad baru-baru ini di stadium Emirates, responsnya kelihatan lebih mudah terbakar daripada belas kasihan.

Ten Hag berkata Sancho telah ditinggalkan di Manchester kerana terdapat masalah dengan tahap prestasinya dalam latihan. Ths segera mendorong pemain berusia 23 tahun itu untuk bertindak balas dengan marah di media sosial, menyalahkan pengurusnya dan sebenarnya menuduh berbohong dan menjadikannya kambing hitam.

Kejatuhan seterusnya menyebabkan masa depan Sancho di Old Trafford terumbang-ambing pada penghujung musim panas di mana United dikatakan bersedia untuk mendengar tawaran sekitar £45 juta untuknya.

Apa yang segera terlintas di fikiran pada ketika ini ialah pengusiran Cristiano Ronaldo daripada kelab kerana mencabar Ten Hag secara terbuka, walaupun Sancho tidak begitu keras seperti penyerang Portugal itu.

Apa pun yang berlaku kini masih belum dapat dilihat tetapi isu itu sekali lagi mengorek masalah disiplin dan isu peribadi yang menggantung pada pemain sayap berbakat itu seperti pedang Damocles sepanjang kariernya.

Kini difahamkan bahawa Chelsea mempertimbangkan untuk menandatangani Sancho pada musim panas ini tetapi menyimpan kebimbangan mengenai pemikirannya dan sebaliknya memilih Cole Palmer dari Manchester City.

Bos England, Gareth Southgate terus menjauhkan diri daripada Sancho dan namanya jauh daripada perbualan apabila pengurus England itu menamakan skuadnya untuk perlawanan kelayakan Euro menentang Ukraine dan persahabatan menentang Scotland.

Mail Sport juga telah menekankan bahawa Southgate dan kakitangan kejurulatihannya telah bercakap mengenai masalah Sancho merajuk apabila dia tidak dipilih dalam barisan dan kesan negatif yang boleh memberi kesan kepada suasana di kem. Nampaknya isu itu bermula sejak Euro 2020 apabila bekas pemain sayap Borussia Dortmund itu dikatakan bertindak balas dengan tidak masuk akal apabila diketepikan daripada skuad untuk perlawanan pembukaan kumpulan menentang Croatia.

Pemain sayap itu kemudiannya terkandas untuk lima lagi perlawanan di bangku simpanan pada kejohanan itu kerana Southgate merasakan tahap latihan Sancho tidak mencapai tahap awal, isu yang sama yang kini terpaksa ditangani oleh Ten Hag.

Satu-satunya panggilan beliau sejak itu adalah dalam pasukan percubaan untuk perlawanan kelayakan Piala Dunia menentang Andorra dua tahun lalu apabila Sancho lewat untuk mesyuarat pasukan dan kemudiannya terlepas tempat di Qatar.

Adalah jelas bahawa menjaga masa telah menjadi masalah berterusan untuk salah satu hartanah bola sepak Inggeris yang paling hangat.

Keterlambatan adalah isu yang berulang di Dortmund di mana pengurus Lucien Favre menghukumnya beberapa kali dan menjatuhkannya untuk perlawanan menentang Barcelona dan Borussia Monchengladbach.

Sancho juga pernah didenda oleh FA Jerman kerana melanggar peraturan penutupan untuk mendapatkan potongan rambut.