Liga Perdana Berita

Man Utd menghadkan gaji pasukan utama dengan ‘peraturan Ronaldo’ baharu

 

Usaha baharu Manchester United semasa untuk menyelaraskan semula struktur gaji mereka dengan memastikan tiada pemain memperoleh lebih daripada £200,000 seminggu adalah cara yang boleh dikreditkan dan perlu untuk mengecilkan ego dan jangkaan gaji yang tidak realistik.

Setelah sekian lama dikaitkan dengan penyerahan kontrak yang tidak perlu, The Red Devils secara konsisten mempunyai bil gaji tertinggi dalam Liga Perdana sejak beberapa tahun kebelakangan ini walaupun dalam jangka masa panjang tanpa kejayaan di atas padang.

Bagaimanapun, bos di Old Trafford sedang mencari untuk mengubah persepsi ini dan telah memperkenalkan langkah kewangan baharu berhubung gaji pemain, menurut Daily Mail.

United kini akan mengehadkan gaji mingguan pada £200,000 seminggu untuk memastikan semua ahli pasukan utama dibayar lebih sama rata. Ia merupakan satu perubahan yang secara dalaman digelar sebagai ‘peraturan Ronaldo’, merujuk kepada kesediaan kelab itu sebelum ini untuk menyerahkan kontrak besar kepada ‘pemain jenama besar’.

Peraturan itu kini berkuat kuasa dan mereka yang berpendapatan tinggi kelab itu – termasuk Raphael Varane, Casemiro, Bruno Fernandes dan kapten Harry Maguire – kini semuanya dalam kurungan gaji yang sama, dipercayai antara £180,000 dan £200,000 seminggu.

Peraturan ini juga akan memberi kesan kepada rundingan kontrak dengan David de Gea, yang sebelum ini membawa pulang £375,000 seminggu. Perjanjian pemain Sepanyol itu telah tamat pada musim panas dan telah ditawarkan terma baharu selaras dengan senarai pendapatan teratas United.

Polisi drastik seperti itu mungkin mempunyai kelemahan, bagaimanapun, dengan Mail menambah United kini menghadapi cabaran yang lebih besar cuba mengikat Marcus Rashford dalam prestasi yang rendah dengan perjanjian baharu. Kontraknya tamat pada 2024 dan PSG berminat dengan tandatangannya.