Piala FA Berita

Pandangan jijik Sir Alex Ferguson yang tidak percaya selepas gol 13 saat City menentang Man Utd

Bekas bos Manchester United, Sir Alex Ferguson – yang pernah mendabik dada bahawa United tidak akan sekali-kali tampil sebagai underdog dalam perlawanan derby dengan musuh ketat mereka City – jelas kurang terkesan apabila dia menggelengkan kepalanya dengan rasa jijik kerana tidak percaya apabila Ilkay Gundogan kelihatan tidak berdaya. voli menjumpai jaring selepas hanya 13 saat pada petang Sabtu.

Fergie ditangkap kamera bertindak balas selepas Ilkay Gundogan mencipta sejarah Piala FA dengan voli yang menakjubkan untuk Sky Blues sebagai gol terpantas pernah berlaku.

Bintang Jerman itu menemui jaringan dalam hanya 12 saat dengan pukulan voli kali pertama yang indah pada petang Sabtu dan kamera pantas menyapa bekas bos ikonik legenda Manchester United itu, yang ternyata tidak kagum dengan pencapaian penyerang itu kerana dia boleh dilihat menolaknya. cermin mata ke atas semula sebelum menggelengkan kepalanya tanda meluat. Specsavers membalas video itu di media sosial dengan sindiran nakal: “Melaraskan cermin matanya untuk memastikan ia benar!”

Seorang peminat tweet: “Sir Alex Ferguson dilihat menggelengkan kepalanya di tempat duduk penonton. Kami juga, Sir Alex!”

“Jika dia marah, dia harus menyalahkan lelaki di sebelah kanannya… mereka adalah punca United diuruskan dengan teruk sejak beberapa tahun lalu,” kesal kedua. Sementara yang ketiga menambah: “Kerana dia terperangkap di sebelah seseorang yang tidak memahami bola sepak!”

Selain itu, pada tahun 2009 hampir sejurus selepas City diambil alih oleh Sheikh Mansour, Ferguson ditanya sama ada United akan menyertai perlawanan derby sebagai underdog, dan doyen itu menjawab: “Tidak dalam hidup saya.”

Bagaimanapun, United tidak dapat dinafikan mara ke final hari Sabtu sebagai pasukan yang tidak diungguli, dengan City mengasak dengan kuat, dan paling mengagumkan, untuk treble yang hanya dicapai oleh jiran merentas bandar mereka.

Pengulas BBC Guy Mowbray merujuk petikan awal musim ini, sambil bergurau: “Sir Alex Ferguson ditanya pada 2009 sama ada Man City boleh pergi ke perlawanan derby sebagai pasukan kegemaran, dia berkata ‘bukan dalam hidup saya’ … kini setiap masa.”