Liga Juara-Juara Berita

Pemain Klopp di gesa untuk pulih dengan cepat daripada penyingkiran dari Liga Juara-Juara 

Jurgen Klopp telah menghantar kata-kata kepada pemainnya untuk segera mengatasi kekecewaan pahit mereka dengan penyingkiran Liga Juara-Juara dan bersedia untuk menyerang minggu yang akhirnya akan menentukan musim mereka.

The Reds tersingkir daripada Liga Juara-Juara selepas gagal meletakkan Real Madrid di bawah sebarang tekanan yang ketara. Gol lewat Karim Benzema memberikan gergasi Sepanyol itu menang 1-0, menambah kemenangan meyakinkan mereka 5-2 di Merseyside, untuk mara ke suku akhir.

Skuad kendalian Klopp kini tidak bermain sehingga selepas rehat antarabangsa tetapi berdepan kunjungan ke Manchester City dan Chelsea serta menjadi tuan rumah The Gunners sekembalinya. Rentetan perlawanan seterusnya ini akan menentukan sama ada Liverpool akan layak ke Liga Juara-Juara tahun depan.

Klopp, jelas kecewa, mengakui: “Dengan sejarah yang kami ada dalam pertandingan ini, kami biasanya bermula dalam pertandingan dengan idea untuk memenanginya, sejujurnya.

“Kami mara beberapa kali final, kami tidak kerap ke final itu benar tetapi kami berada di sana tiga kali dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Sebab itu saya sangat percaya jika anda mahu memenangi pertandingan itu, anda perlu cemerlang. Dan kami tidak malam ini dan itu wajar mengapa kami keluar. Tetapi ia adalah persaingan THE dan kami mahu menjadi sebahagian daripadanya setiap tahun, dan itu kini tugas besar untuk kami. Kita semua tahu itu.

“Apabila kami kembali dari rehat antarabangsa, kami mempunyai minggu bola sepak yang sesuai di hadapan kami, saya akan katakan, dengan tiga perlawanan – City, Chelsea dan Arsenal.

“Mereka mungkin akan menentukan di mana kita akan keluar daripadanya.

“Orang mungkin mengatakan kami kalah di Bournemouth tetapi saya fikir minggu ini adalah minggu yang cukup menentukan.”

Enam musim penuh Klopp bertanggungjawab telah menyaksikan dia membawa The Reds ke kelayakan Liga Juara-Juara setiap musim tetapi ketidakkonsistenan mereka kempen kali ini amat menjijikkan setakat ini, sesuatu yang jelas disaksikan oleh semua dan pelbagai walaupun dalam kekalahan terbaharu Liga Juara-Juara terutamanya dalam perlawanan pertama menentang Los Blancos apabila dibelasah 5-2, disusuli dengan cara hambar mereka tidak mampu memberikan sebarang cabaran kepada pasukan Sepanyol itu pada perlawanan timbal balik, tewas 1-0 kepada gergasi LaLiga itu di Santiago Bernabeu.

Namun, keanggunan menyelubungi suasana pada penghujung malam itu apabila pemenang, Real Madrid, pastinya mempamerkan kelas halus ketika stadium bergema dengan pedih dengan lagu You’ll Never Walk Alone of the Reds selepas wisel penamat sebagai penghormatan kepada ditewaskan lawan.

Gerak isyarat ini amat bermakna kepada Klopp, yang kecewa kerana keadaan tidak sesuai untuk pasukannya.

“Saya tidak marah selepas perlawanan, saya kecewa,” tambahnya.

“Saya akan marah jika kami bermain lebih baik dan ia hampir dan mereka menang kerana penalti yang bukan penalti atau perkara seperti itu, tetapi akhirnya semuanya tidak berlaku.

“Real Madrid adalah pasukan yang lebih baik. Saya sudah cukup lama dalam perniagaan untuk menghormatinya.

“Kami adalah dua pemain berwajaran tinggi yang agak kerap bertemu dalam pertandingan antarabangsa dan jelas kami sangat menghormati antara satu sama lain dan walau bagaimanapun melakukan sesuatu seperti itu, ia adalah satu isyarat yang sangat bagus untuk saya katakan.”